Mi se întâmplă numai mie VS i se poate întâmpla oricui

  • Sunt vinovat pentru toate dezamăgirile și problemele din viața mea

Încearcă să conștientizezi cum reacționezi la dezamăgire sau la prolemele din viața ta. Ajungi imediat la concluzia că orice nu merge cum vrei tu este din vina ta?

Recunoașterea tendinței de a te învinovăți în aceste situații este primul pas în schimbarea acestui tipar nesănătos de gândire. În momentul în care recunoști un tipar, te poți întreba dacă este un răspuns rațional la situația în care te afli. Când îți pui această întrebare este foarte greu să nu ajungi la concluzia că învinovățirea în situații de viață care nu sunt în totalitate sub controlul tău, nu are niciun sens.

Dezamăgirea și problemele sunt o parte activă din viața fiecăruia și niciunul dintre noi nu primește întotdeauna ce își dorește.

Haideți să recunoaștem! Viața este grea uneori, iar tu o faci și mai grea rămânând blocat în acest proces de autoînvinovățire.

Când simți că cineva te-a dezamăgit, când partenerul tău este iritat, prietenul tău cel mai bun nu te-a mai sunat de săptămâni bune sau nu primești promovarea dorită la job, recunoaște-ți ție că oamenii acționează așa cum o fac, din milioane de motive, de cele mai multe ori, independente de tine. Orice poveste de viață are un mod unic de a se desfășura.

Partenerul tău poate fi iritat de ceva ce i s-a întâmplat la job, prietenul tău poate nu sună pentru că este încărcat cu tot felul de sarcini în familie, iar lipsa promovării poate fi o decizie colectivă care are la bază motivații complexe.

De cele mai multe ori nu știm de ce oamenii se comportă într-un fel sau altul dar a interpreta aceste consecințe la modul personal nu este sănătos pentru tine.

  • Sunt vinovat pentru dezamăgirile și problemele din viața altora

Crezi că ești responsabil pentru cum se simt alții, pentru abilitatea lor de a fi fericiți sau pentru cum s-au simțit prietenii tăi ultima dată când te-au vizitat. Ce povară trebuie să fie!!!

Iată o strategie care te poate ajuta să te relaxezi în situații ca cele de mai sus:

Gândește-te la o persoană pentru care te simți responsabil/ă și completează spațiul gol cu una sau mai multe variante din listă:

“Sunt responsabil/ă pentru: ………………………………………………….

  • Fericirea ei/lui
  • Succesul ei/lui
  • Notele ei/lui
  • Abilitatea ei/lui de a sta într-o relație de cuplu
  • Viața ei/lui socială

                Acum gândește-te la ce te face responsabil pentru felul în care o altă persoană se simte sau se comportă. Orice răspuns reușești să găsești aici este cel mai probabil greșit.

Fericirea, succesul sau abilitățile oamenilor sunt dependente de un număr infinit de cauze printre care: istoria proprie, influențele copilăriei, mediul social sau chiar cauze genetice.

După ce te gândești puțin la exemplul de mai sus, spune-ți ție:

“Nu sunt responsabil/ă pentru problemele sau dezamăgirile din viața altor persoane. Sunt dispus/ă să ajut, dacă mi se cere asta, dar fiecare își croiește propriul drum în viață în maniera sa personală.

Uneori vor avea succes, alteori nu. Uneori vor fi fericiți, alteori nu. Așa este pentru mine și așa este pentru oameni în general.”

Ramona Rogozea – Consilier Dezvoltare Personală / Fondator MAZE Center

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top