Conform unui studiu condus în Statele Unite, ultimii 30 de ani au adus o triplare a numărului de copii obezi.1 Mai mult de o treime dintre copii și adolescenți sunt acum supraponderali sau obezi. Aceste obiceiuri nesănătoase de a mânca pot să continue și la vârsta adultă.
Un model de comportament benefic
Orice părinte joacă rolul unui ghid sau antrenor pentru copii în vederea deciziilor legate de mâncare.
Efectele acțiunilor tale pot fi profunde. De exemplu, studiile au arătat că mâncatul împreună, ca familie, poate să îmbunătățească sănătatea nutrițională a copilului.2 În cadrul familiilor care au luat masa împreună de cel puțin trei ori pe săptămână, copiii au avut tendința cu 24% mai crescută de a mânca sănătos față de cei din familiile care nu au dobândit acest obicei. La acești copii „privilegiați”, incidența obezității a fost cu 12% mai scăzută, probabilitatea de a mânca alimente nesănătoase cu 20% mai mică, iar modalitățile periculoase de scădere în greutate (folosirea purgativelor, laxativelor, pastilelor dietetice și producerea vomei) cu 30% mai puțin practicate.
Deși cercetătorii nu știu cu exactitate de ce mesele în familie sunt atât de eficiente, au observat că alimentele gătite acasă au calorii mai reduse. În plus, copiii care mănâncă alături de adulți pot fi educați prin intervenții atunci când comportamentele lor tind să devină obiceiuri nesănătoase.
Aceste mese în familie nu ar trebui să includă televizorul. Copiii care se uită regulat la TV în timpul meselor urmează diete mai puțin sănătoase. Conform unui studiu, copiii, ale căror familii nu pornesc televizorul în timpul meselor, sunt mai puțin interesați de chipsuri, sucuri carbogazoase sau alte alimente nesănătoase (junk foods).3
Transformarea cinei într-un eveniment în familie, chiar dacă s-a gătit ceva simplu, încurajează o atitudine sănătoasă în relație cu mâncatul.
Ce poți face?
Ajută-ți copilul să dezvolte obiceiuri sănătoase de a mânca:
- Începe din timp. Dacă îți ajuți copilul devreme să-și înrădăcineze obiceiuri bune de a mânca, de a face sport și de a dormi, nu va trebui să corectezi obiceiurile greșite ulterior. Expune copilul la gustul alimentelor sănătoase într-un context pe care îl agreează, asociat cu experiențe plăcute pentru el. Conform ultimelor cercetări, familiarizarea nu doar că ajută copiii să accepte alimentele sănătoase, ci chiar îi poate determina să le prefere.4
- Asigură-te că majoritatea alimentelor din casă sunt sănătoase. Nu este necesar să înlăturați complet desertul. Iaurtul cu grăsime scăzută amestecat cu fructe și înghețat este o alternativă bună pentru înghețata din comerț.
- Fă din mâncatul sănătos un lucru ușor. Copiii aleg în general alimente cu care sunt familiarizați, care sunt disponibile rapid și gata de a fi mâncate. Încurajează-ți copilul sau adolescentul să mănânce mai multe fructe și legume prin a le face la fel de accesibile ca gustările care conțin zahăr. De exemplu, ai putea pune morcovi mici într-un sertar accesibil al frigiderului.
- Fii un model pentru copil. Copiii care observă că părinții cumpără, gătesc și mănâncă alimente sănătoase sunt înclinați spre a face același lucru. Evită folosirea mâncării ca recompensă pentru bună-purtare. Făcând din mâncarea nesănătoasă o recompensă pentru fapte bune, promovezi ideea că alimentele sănătoase nu sunt la fel de atractive ca junk foods. Mâncatul sănătos nu trebuie să fie un truc. În schimb, învață-ți copiii să perceapă alimentele sănătoase ca fiind gustoase sau dezirabile.
- Serviți masa în familie. Mesele în familie nu sunt doar o oportunitate de a participa în viața copiilor, sunt totodată întâlnirile perfecte în cadrul cărora puteți promova obiceiurile sănătoase de a mânca prin conversații și exemplu. Limitează mâncatul în oraș. Mesele în oraș nu doar că pot fi scumpe, dar pot fi nesănătoase. Neștiind modul de preparare al alimentelor din restaurante poate face dificilă alegerea unei mese nutritive și corect dimensionate pentru copilul tău.
Cum poate un psiholog să te ajute?
Dacă ai nevoie de ajutor în vederea asigurării unei diete sănătoase pentru copilul sau adolescentul tău, consultă-te cu un psiholog. Acesta te poate ajuta în identificarea problemelor și în dezvoltarea unui plan de schimbare.
Psihologii practicanți sunt experți în schimbarea comportamentelor și utilizează o varietate de tehnici și metode bazate pe dovezi, ajutând oameni să-și îmbunătățească viața. Psihologii cu studii doctorale primesc unul din cele mai înalte niveluri de educație dintre profesioniștii care activează în domeniul sănătății. În medie, aceștia urmează șapte ani de educație și formare continuă ulterior dobândirii diplomei de licență.
Dr. med. Dan Săbău-Tătar
Bibliografie
1 U.S. Centers for Disease Control and Prevention. (2011). „Childhood obesity facts.”
2 Hammons, A.J., & Fiese, B.H. (2011). „Is frequency of shared family meals related to the nutritional health of children and adolescents?” Pediatrics, 127 (6): 1565-1574.
3 Andaya, A.A., Arredondo, E.M., Alcaraz, J.E., Lindsay, S.P., & Elder, J.P. (2011). „The association between family meals, TV viewing during meals, and fruit, vegetables, soda, and chips intake among Latino children.” Journal of Nutrition Education and Behavior, 43 (5): 308-315.
4 Birch, L.L., & Anzman-Frasca, S. (2011). „Promoting children’s healthy eating in obesogenic environments: Lessons learned from the rat.” Physiology and Behavior, 104 (4): 641-645.