Beneficiile terapiei de grup pentru adolescenți

Beneficiile terapiei de grup pentru adolescenti

Cu toții am fost adolescenți și știm cât de importantă este această perioadă. Practic este perioada în care ne formăm instrumentele cu care vom porni în viața de adult. Adolescența este o perioadă complexă în care te trezești cu tot felul de întrebări despre cine ești și unde te îndrepți în viață. Tinerii au mare nevoie de ajutor în timp ce navighează prin marea învolburată a schimbărilor hormonale, de voce, corp și percepție a lumii în care trăiesc, iar informația este încă limitată în România. Gândindu-mă la toate astea, m-am considerat moral obligată să scriu un articol despre beneficiile terapiei de grup pentru adolescenți, raportându-mă și la adolescența mea.

Cred că este destul de dificil ca părinte să gestionezi emoțiile și trăirile copilului tău având în vedere că mediul social și toate principiile și regulile adolescentine se schimbă așa de repede.

Mă uit puțin la adolescența mea care s-a încheiat acum câțiva ani, iar modul în care mă raportam eu atunci la mediu, la tehnologie și grup social în general e atât de diferit de cum se raportează tinerii care trec prin perioada adolescenței, acum, în timpul prezent. M-am gândit să scriu un articol despre adolescență și despre cât de importantă este terapia de grup în această perioadă. Sper să regăsiți informații care să vă ajute să întăriți relațiile cu adolescenții voștri.

Adolescența și schimbările care apar în această perioadă

Adolescența este o perioadă frumoasă din viața noastră în care ne dezvoltăm noi abilități, în care creștem și ne creăm relații sociale, ne asumăm noi responsabilități și ne pregătim ușor-ușor pentru viața de adult. Toate aceste schimbări care apar sunt foarte benefice pentru noi, însă uneori ne pot provoca și multe emoții negative.

Valuri de emoții și schimbări psihologice

Din experiența mea, din discuțiile cu adolescenții reiese faptul că cel mai greu în această perioadă, pentru ei este să identifice emoțiile pe care le simt. Le e greu să numească emoția, să o identifice în corp și să îi atribuie o cauză. Fiica surorii mele are 16 ani și avem mai mereu discuții despre cum i-a fost ziua, ce s-a petrecut la școală, cum s-a simțit „azi”, iar de fiecare dată când o întreb cum s-a simțit răspunsul este „Nu știu, m-am simțit prost.”. Explorând și punând foarte multe întrebări ajutătoare ajung la emoția primară care diferă în funcție de zi.

Prin acest exemplu vreau să punctez că adolescenților le e greu să își exprime emoțiile pentru că nu știu să le identifice. Totul este nou pentru ei. Apar emoții noi, alte emoții se intensifică, iar uneori toate acestea duc la sentimentul de copleșire.

Și la nivel psihologic apar multe schimbări. Se dezvoltă partea cognitivă mai mult. Adolescenții învață să rezolve probleme, să își asume responsabilități și mai ales învață să ia decizii. După cum vă spuneam mai sus, dragi părinți, toate aceste schimbări sunt benefice pentru adolescenți deoarece îi vor ajuta în viitor, însă dacă nu sunt ghidați spre a-și însuși și anumite instrumente de gestionare a cumulului de schimbări poate deveni dezorientant și copleșitor pentru ei.

Schimbări ale corpului

Apar schimbări și la nivelul corpului, iar datorită acestor schimbări, tinerii încep să se compare între ei, își creează un idol – un model după care își ghidează viața, alegând o anumită vestimentație sau încercând să își modeleze greutatea corporală pentru a semăna cu modelul ales. În această perioadă apar primele semne ale tulburărilor de alimentație și de asemenea apar fluctuații ale stimei de sine. Adolescenții sunt foarte atenți la tiparele și regulile sociale când vine vorba de corpul sau vestimentația lor, iar atunci când acestea nu se pliază pe standardele din grupul lor social apar multe frustrări și mult disconfort la nivel emoțional. Datorită acestor schimbări corporale și frustrări care apar, scade stima de sine și, în timp, tinerii pot resimți simptome ale anumitor tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau tulburări anxioase.

Grupul MAZE de terapie pentru adolescenți

Ce mesaj mi-aș oferi mie, Maria de la 14 ani?

Trecerea de la identitatea de copil – la preadolescent și apoi la adolescent e o perioadă care mă duce întotdeauna cu gândul la serialul Big Mouth de pe Netflix care reușește să te educe și să te ajute să te reconectezi cu adolescentul tău interior, în timp ce probabil râzi cu lacrimi. Good job Netflix!

Este foarte important ca fiecare adolescent să cunoască faptul că nu e singur în acest proces. Sunt mulți alți tineri care trec prin schimbări similare, care întâmpină dificultăți în a integra tot ce li se întâmplă în această perioadă de tranziție de la rolul de copil la rolul de tânăr adult.

Dacă ar fi să-mi ofer mie, Mariei de la 14 ani, un mesaj despre terapia de grup ar fi acesta: „Știu că terapia de grup pare ceva care îți provoacă diverse emoții. Să mergi și să vorbești despre emoțiile tale într-un grup de oameni este atât de nou și generator de anxietate. Dar în același timp este o oportunitate faină prin care poți să împărtășești din experiența ta celorlalți tineri de vârsta ta și de asemenea poți învăța din experiența lor. Adolescența nu e o perioadă prea frumoasă. Apar atât de multe schimbări la nivel emoțional și fizic încât uneori te simți copleșită. De aceea este important să nu treci singură prin aceste schimbări, ci poți face acest lucru într-un cadru sigur și empatic alături de alți tineri de vârsta ta.

Cine știe, poate prin aceste discuții și activități, vei găsi niște răspunsuri surprinzătoare și vei face niște conexiuni care îți poate schimba viața.”.

Mesaj pentru părinți

Dragi părinți, știu cât de dificil este să gestionați emoțiile unui adolescent care se pregătește fizic și emoțional pentru a deveni adult.

Am fost și eu adolescentă și privind înapoi realizez că și pentru părinții mei a fost o perioadă grea de gestionat. Aveam atât de multe emoții și veneam cu situații noi pe care nu știau să le proceseze alături de mine. Diferența dintre generații se vedea și ne afecta în totalitate relația părinte-copil, deoarece situațiile cu care eu mă confruntam erau noi și pentru ei.

Probabil și voi, ca părinți, vă confruntați cu certuri cu copiii voștri pentru că: nu vor să discute despre situațiile care îi apasă, se contrazic cu voi și simt nevoia să acapareze discuția datorită nevoilor și opiniilor diferite pe care le aveți atât voi ca părinți, cât și ei ca adolescenți. Ce este important să știți și simt cu mare entuziasm interior să transmit este că totul e o noutate pentru ei. Au atât de multe emoții pe care le simt și pe care nu le cunosc. Au situații cu care nu s-au mai confruntat și nu știu ce e de făcut și probabil reacționează așa cum cred ei că e bine. Așa că, întotdeauna e bine să fii blând cu adolescenții. Abia ce încep să deslușească viața.

Este important să îi învățăm pe adolescenții noștri ce sunt emoțiile, cum se simt și cum se gestionează. De asemenea, este important să învețe cum să comunice asertiv, cum să își exprime opiniile și cum să primească feedback. Nu ne-am născut învățați, iar pentru ei adolescența este o perioadă în care învață să își construiască independența și o identitate proprie. Este important să le oferim suport și să le normalizăm trăirile.

Terapia de grup – o oază de înțelegere pentru adolescenți

Știu că pare ceva neobișnuit să îți trimiți copilul la terapie, mai ales la terapie de grup. Apar tot felul de gânduri anxiogene legate de performanța ca părinte. Ce este bine să știți este că în terapie în general, dar și în grupurile de terapie în special, nimeni nu este judecat. Grupul de terapie vine mai mult ca suport emoțional. Nu sunt evaluate modalitățile de parenting și nu se caută vinovați pentru anumite comportamente.

Grupurile de terapie pentru adolescenți sunt foarte benefice pentru ei pentru că interacționează cu persoane de vârsta lor sau poate chiar cu un an sau doi mai mari și pot învăța împreună cu ceilalți membri ai grupului aptitudini cu care să treacă mai bine peste această perioadă dificilă de tranziție. Practic, adolescența înseamnă moartea metaforică a copilăriei și pregătirea riguroasă pentru viața adultă.

Într-un proces de terapie de grup, ei își pot exprima trăirile și nevoile provocate de acest proces de tranziție, ceilalți membri îl pot îndruma cu soluții, dar și adolescentul tău poate fi un model pentru ceilalți membri ai grupului.

Știu că este dificil să iei o astfel de decizie pentru copilul tău datorită emoțiilor provocate de anxietatea de performanță ca părinte, dar te încurajez cu căldură să iei în calcul și terapia de grup dacă simți că adolescentul tău se confruntă cu situații și emoții dificile provocate de această etapă a vieții sale. Mai jos găsești o listă detaliată a beneficiilor terapiei de grup. Iar dacă acestea nu sunt suficiente, gândește-te cum ar fi pentru tine să mergi într-un grup în care să fii validat, văzut, apreciat, din care să înveți de la alte persoane care se confruntă cu situațiile cu care te confrunți și tu și pe care îi poți ajuta cu soluții din experiențele tale personale.

Beneficiile terapiei de grup pentru adolescenți

Sprijin și empatie

Unul dintre aspectele esențiale ale terapiei de grup pentru adolescenți este sprijinul reciproc și empatia dintre membrii grupului. În acest mediu, adolescenții își pot împărtăși liber emoțiile și experiențele, știind că vor găsi înțelegere și suport din partea celorlalți. Este important ca experiențele lor să fie validate și văzute de către cei de vârsta lor, astfel nu se mai simt singuri în procesul acesta atât de important pentru viitorul lor.

Psihoterapie de grup pentru adolescenti - Maze centru de psihologie Bucuresti

Normalizarea propriei experiențe

O altă componentă importantă a terapiei de grup este normalizarea experienței. După cum menționam și mai sus, este important să cunoască și alți tineri care trec prin aceeași perioadă și să conștientizeze prin exemplele oferite de ceilalți că este absolut normal să apară astfel de schimbări, trăiri, emoții și reacții comportamentale.

Aici simt nevoia să vă ofer un alt exemplu personal. Vara trecută discutam cu nepoata mea și alte două prietene de ale ei. La un moment dat una dintre ele a povestit despre cât îi este de greu să gestioneze gândurile care apar legate de schimbările din corpul ei. Deși membrii familiei îi confirmau faptul că corpul său este perfect așa cum este și îi normalizau schimbările corporale, a spus că simte că părinții nu o înțeleg. Apoi i-am povestit și eu din experiența mea de adult tânăr, fost adolescent, și prietenele sale i-au confirmat faptul că și ele au tot felul de gânduri și îngrijorări cu privire la corpul lor.

Discuția asta a ajutat-o pe Alina să se simtă mai înțeleasă. A văzut că nu este singura care are griji cu privire la corpul ei, iar acum când apar tot felul de gânduri, fetele și-au făcut un grup special unde discută despre ce le îngrijorează și ce le provoacă emoții negative.

De aceea, cred că este important ca adolescenții care se confruntă cu întrebări, gânduri, griji, emoții legate de schimbările care apar să participe la un grup de terapie cu tineri de vârsta lor unde pot împărtăși și pot asculta povești într-un spațiu complet sigur și plin de empatie.

Învățarea socială

Terapia de grup oferă adolescenților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale într-un mediu susținător alături de specialiști care știu să ghideze grupul spre a dezvolta abilități sociale și instrumente de gestionare a situațiilor emoționale. Ei pot învăța să comunice eficient, să-și exprime nevoile și să-și rezolve conflictele într-un mod sănătos. Observând și învățând de la modelele pozitive de comportament din grup, ei pot să-și îmbunătățească abilitățile sociale și de relaționare.

Înțelegerea propriei persoane

Și nu în ultimul rând, unul dintre beneficiile majore ale terapiei de grup pentru adolescenți este facilitarea înțelegerii și acceptării de sine. Participând la terapie într-un grup, adolescenții au oportunitatea de a se conecta cu alți tineri care trec prin experiențe similare. Această conexiune și împărtășirea experiențelor personale într-un mediu sigur și de încredere îi ajută să se simtă validați și înțeleși. Prin interacțiunea cu ceilalți membri ai grupului, adolescenții își pot dezvolta o percepție mai clară și mai obiectivă asupra propriei persoane, învățând să-și aprecieze atât calitățile, cât și defectele. Astfel, terapia de grup oferă un cadru extrem de benefic pentru stimularea creșterii stimei de sine și pentru accelerarea procesului de autocunoaștere și de autodezvoltare în comparație cu terapia individuală, deoarece permite un schimb rapid și dinamic de perspective și sprijin între adolescenți.

În speranța că ți-am fost de ajutor

Sper ca articolul să îți ofere o perspectivă mai clară asupra adolescenței și asupra beneficiilor terapiei de grup. Dacă consideri că și adolescentul tău ar avea nevoie de puțin ghidaj, alături de specialiști pregătiți cu tehnici și exerciții de dezvoltare personală, adecvate pentru dificultățile pe care le întâmpină adolescenții, noi, echipa MAZE, am construit un grup pentru adolescenți.

Împreună cu psiholog Raluca Soare, am construit un grup de terapie conceput pentru a oferi sprijin tinerilor în călătoria lor către creșterea stimei de sine și dezvoltarea unor relații echilibrate și sănătoase. Aici găsești mai multe detalii despre grup https://mazecenter.ro/curajul-de-a-incepe-cu-tine-grup-terapie-adolescenti/.

Suntem aici pentru a oferi ghidaj și suport pentru adolescentul tău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top