Certurile în cuplu: în ce fel îți pot afecta relația și cum să le transformi într-un avantaj

Certurile in cuplu in ce fel iti pot afecta relatia si cum sa le transformi intr-un avantaj

Certurile în cuplu reprezintă una dintre cele mai comune și totuși apăsătoare dificultăți din viața de zi cu zi a unei perechi. Atunci când petreci mult timp împreună cu altă persoană, la un moment dat, se va ajunge la ceartă. Mai ales atunci când relația este la început, este normal să apară tot felul de diferențe între cei doi parteneri. Dar și pe parcursul relației se pot aduna o mulțime de dezacorduri.

De la cele mai banale lucruri, până la aspecte relevante, astfel de interacțiuni neplăcute se pot transforma în oportunități de creștere pentru relația de cuplu. Încearcă să conștientizezi că orice tensiune vine dintr-o multitudine de alte tensiuni mai mici care se adună. Vei găsi în acest articol informații despre cauza apariției certurilor în cuplu, de ce nu sunt neapărat dăunătoare, precum și sfaturi pentru a transforma certurile în contexte semnificative pentru relația voastră.

1. Certurile în cuplu – de ce apar?

certurile in cuplu de ce apar

E lesne de înțeles faptul că doi oameni au idei și percepții diferite. Până când nu învățați amândoi să discutați, să ascultați și să faceți compromisuri, genul acesta de conflicte neproductive vor apărea în relație. Toate cuplurile se ceartă din diverse motive, dar secretul unei relații reușite este felul în care o fac.

Relația sexuală și situația financiară sunt cele mai importante lucruri pentru care partenerii se supară unul pe celălalt, dar exista și alte subiecte: gelozia, relația cu familia celuilalt, discuțiile despre copii, prietenii partenerului/partenerei sau chiar treburile casnice. De cele mai multe ori, certurile apar din cauza unei comunicări deficitare între cei doi parteneri. Astfel, fiecare are așteptări diferite și niciunul dintre cei doi parteneri nu poate ghici ce gândește celălalt. Tocmai de aceea, comunicarea rămâne cheia unui cuplu cu o relație sănătoasă.

sunt daunatoare certurile in cuplu

2. Sunt dăunătoare certurile în relație?

Deși la o prima vedere certurile în cuplu pot fi înțelese ca o problema, este foarte important să conștientizezi că aceasta poate fi o experiență de învățare pentru amândoi, ajutând la îmbunătățirea relației. Fără îndoială, dezacordurile pot fi un semn ca amândurora va pasă de relație și că vreți să ajungeți pe aceeași pagină.

Atât timp cat stabiliți o serie de reguli clare de comunicare, va puteți spune orice lucru, încercând pe cat posibil să nu va răniți. De altfel, este foarte important pentru binele relației tale să-ți dai seama dacă puteți face acest lucru singuri sau daca este momentul să apelați la un specialist. În zilele noastre, ședințele de terapie de cuplu nu doar că nu mai sunt un tabu, dar reprezintă și o modalitate mai eficace de a ajunge la miezul problemelor voastre.

sfaturi pentru a transforma certurile in cuplu in oportunitati de crestere

3. Sfaturi pentru a transforma certurile dese în cuplu în oportunități de creștere

Indiferent în ce stadiu al relației ești cu partenerul tău, nu e niciodată prea târziu să stabilești câteva reguli în ceea ce privește felul în care alegeți să vă certați. În acest fel, veți avea o serie de limite care vă vor ajuta să vă rezolvați problemele mai eficient și veți evita abuzul emoțional.

Iată câteva sfaturi utile pentru a privi orice ceartă ca pe o experiență de învățare și creștere:

  • Privește situația din perspectiva partenerului. Fiecare dintre oameni aduce într-o relație răni și bagaje emoționale. De aceea, este destul de ușor să interpretezi orice discuție mai aprinsa prin prisma experiențelor personale. Dar la fel de bine și celălalt duce o luptă cu nevoile sale emoționale. Încearcă să vezi lucrurile și din cealaltă perspectivă și să încerci să înțelegi cum funcționează. Acest exercițiu s-ar putea să-ți tempereze furia și să discutați mai calm.
  • Ascultă cu empatie. De cele mai multe ori, într-o ceartă nu există o ascultare activă, ci mai degrabă un monolog. Încearcă să-ți asculți cu empatie partenerul și să-i înțelegi argumentele. Se poate să vă dați seama că gândiți destul de asemănător, doar că va exprimați complet diferit. O ascultare activă e baza unei comunicări eficiente.
  • Cere ajutorul. Dacă simți că nu stiți cum să ajungeți la un numitor comun, discută cu partenerul tău să încercați un mediator. Un specialist va conduce discuția, vă va ajuta să ajungeți la punctele sensibile și vă va oferi instrumentele necesare pentru a vă îmbunătăți relația.
certuri in cuplu concluzii

În zilele noastre, mai mult ca oricând, fericirea unui cuplu ține de modul în care se rezolvă conflictele, cum se trece prin aceste situații si cum le transformă în șansa de a evolua relația. Să te cerți cu partenerul tău este normal și chiar sănătos, daca știți să gestionați discuția și să evaluați situația corespunzător. Atât timp cât investiți resurse și energie în relația voastră, veți reuși să fiți fericiți cu adevărat.

Sursa foto: Pexels.com

2 comentarii la „Certurile în cuplu: în ce fel îți pot afecta relația și cum să le transformi într-un avantaj”

  1. Wow, acest articol despre certuri in cuplu este foarte informativ si cuprinde sugestii foarte interesante si utile. Felicitari pentru ca ai abordat acest subiect.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top