Care e diferenta dintre Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru?

Care este diferenta dintre Psiholog / Psihiatru / Psihoterapeut? Cand te confrunti cu o situatie dificila in viata ta, ultima grija trebuie sa fie cui sa te adresezi. Asadar, ia loc pe canapea si parcurge articolul nostru.

In cultura romaneasca, sufixul „psi-” din componenta acestor profesii este stigmatizat, insa pacientii constata o nevoie tot mai mare a recomandarilor de specialitate, mai ales in contextul pandemic actual, care exacerbeaza nevrozele si starile de anxietate.

O confuzie frecventa se face intre Psiholog / Psihiatru / Psihoterapeut, 3 profesionisti la care poti apela, dar sa-i luam pe rand:

Care e diferenta dintre Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru?

Psihologul

Psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie de 3 ani, insa diploma de licenta nu ii permite sa consilieze clienti in cabinet. Pentru a avea clienti, psihologul trebuie sa urmeze un program de masterat in domeniu la o facultate de Psihologie acreditata de Colegiul Psihologilor, pentru a deveni Psiholog Clinician sau Psihoterapeut, cu diverse formari pe care scolile le ofera (cognitiv-comportamentala, ericksoniana etc). 

Pentru a avea drept de practica, Psihologul trebuie sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, intr-unul dintre domeniile recunoscute si validate de catre acesta:

– Psihologie clinica si psihoterapie

– Psihologia muncii, tranporturilor si serviciilor

– Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala

– Psihologia Apararii, ordinii publice si sigurantei nationale

Psihoterapeutul

Psihoterapia se afla la intersectia dintre medicina si psihologie. Spre deosebire de psiholog, psihoterapeutul este un psiholog care a urmat o specializare suplimentara: psihoterapia.

Psihoterapeutul poate trata diverse afectiuni psihice (depresie, anxietate, tulburari de personalitate sau diagnostice severe cum ar fi schizofrenia sau bipolaritatea) prin metodele invatate in formarea pe care a urmat-o. In functie de formarea psihologului, metodele de terapie sunt diferite dar au acelasi scop, acela de a diminua simptomele negative ale afectiunii.

Psihoterapia a cunoscut diverse transformari, de la abordarea traditionala – psihanaliza – gandita de Sigmund Freud cu sedinte longitudinale, care se intindeau pe ani de zile in care clientul povesteste intins pe canapea fara cenzura episoade din viata sa, facand apel la subconstient si inconstient, la sedinte exploratorii prin care clientul isi constitizeaza propriile nevoi si isi gaseste propriile resorturi de vindecare.

Astazi, psihoterapia presupune intalnirea cu propria imagine, careia ii dai frau liber povestind si traind fiecare emotie pe care o ai, sub ghidarea psihoterapeutului, pentru redescoperirea sinelui.

Ne vom opri la Psihoterapie care poate avea mai multe abordari:

  • abordarea cognitiv-comportamentala – o abordare mai structurata, axata pe rezultate palpabile, cu una dintre cele mai aplicate abordari psihologice deoarece pune laolalta componenta emotionala, cognitiva si comportamentala a individului pentru rezolvarea situatiilor dificile. Psihologia cognitiv-comportamentala actioneaza la sursa, odata ce a fost identificata problema cu care se confrunta pacientul. Psihologia cognitiv-comportamentala permite infruntarea temerilor pacientului si adesarea lor la sursa, intr-un interval de timp limitat si este recomandata persoanelor pragmatice, care-si doresc schimbari rapide si tintite, dar si celor care au nevoie de putina structura si pot explora aceasta abordare mai tactica.
  • abordarea experimentala – o abordare un pic mai generalista decat cea cognitiv-comportamentala, cu o viziune pe o perioada mai lunga de timp, mult mai tactica, care are in centrul sau experimentul ca modalitate de cercetare. Psihologia experimentala este preocupata de identificarea ipotezelor si validarea datelor din cadrul experimentelor stiintifice si rezolvarea problemelor prin metoda experimentului.
  • abordarea Ericksoniana – o abordare integrativa initiata de Milton Erickson, bazata pe hipnoza ca metoda de accesare a inconstientului, acolo unde se stocheaza emotiile si amintirile noastre. Spre deosebire de hipnoza clasica, imperativa, autoritara, psihologia Ericksoniana este mult mai subtila, ca o poveste care te introduce/scoate din transa si ofera climatul potrivit de a lucra cu situatiile emotionale care necesita imbunatatire.

Acestea sunt doar cateva dintre abordarile psihoterapiei.

Psihologul Clinician

Daca alege psihologie clinica, psihologul trebuie sa urmeze un masterat de psihologie clinica, iar in urma acestuia psihologul clinician poate sa:

  • testeze (prin teste cu licenta)
  • sa diagnosticheze clinic
  • sa indrume clientul catre un psihoterapeut daca afectiunea cere asta

Psihologul clinician nu poate face si psihoterapie cu clientul. El poate face doar o consiliere de scurta durata, insa exista multe situatii in care psihologii clinicieni au urmat si o specializare in psihoterapie si pot profesa in ambele directii.

De asemenea psihologul clinician poate sa emita evaluari psihologice cu timbru – acestea sunt evaluari standard cerute de anumite institutii publice

De exemplu:

  • pentru incadrarea unei persoane la un anumit grad de handicap este obligatrie si o evaluare psihologica cu timbru
  • avize psihologice (necesare la angajare pentru anumite posturi precum medic, profesor etc).

Psihologul muncii

Daca alege psihologia muncii, psihologul poate aplica teste si „diagnostica” o companie.

Exista testari standard pe care angajatii unei firme le pot completa si in functie de acestea, psihologul poate diagnostica anumite probleme din interiorul firmei si poate propune solutii.

Exemplele pot continua cu psihologia educationala, consiliere scolara si vocationala ori psihologia apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care desfasoara activitati specifice institutiilor in cadrul carora activeaza.

Psihiatrul

Psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina, si, spre deosebire de psiholog si psihoterapeut, poate prescrie medicamentatie in tratarea afectiunilor psihice. Psihiatrul trateaza asadar disfunctionalitatea mentala, putand recomanda tratament farmacologic sau psihoterapie.

Psihiatrul si psihologul clinician pot evalua, diagnostica, trata si urmari evolutia pacientilor cu afectiuni psihice precum: anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive (OCDs), dementa, adictiile, tulburari de somn, ori tulburari afective, iar psihoterapeutul poate trata si urmari evolutia unui diagnostic deja pus.

Asadar, nu trebuie excluse abordarile niciunuia dintre acesti terapeuti, trebuie doar analizata cea mai potrivita metoda lucrativa, in functie de gravitatea afectiunii si rezultatele vizate in urma tratamentului, iar in multe cazuri, psihiatrul poate lucra cu psihoterapeutul pentru o vindecare holistica, din punct de vedere emotional si fizic.

Exista psihiatri care urmeaza o formare in psihoterapie, astfel incat pot trata pacienti atat cu medicatie cat si cu psihoterapie.

Cum colaboreaza cei 3 profesionisti?

Atata psihoterapeutul cat si psihologul clinician pot lucra in stransa legatura cu un psihiatru.

Psihoterapeutul trimite pacienti la cabinetul psihiatrului pentru diagnostic si tratament medicamentos

Psihologul clinician poate trimite pacienti:

  • la psihiatrie pentru tratament medicamentos
  • la psihoterapeut pentru procesul de psihoterapie

– Atat psihologul clinician, cat si psihiatrul pot trimite clienti psihoterapeutului

Asadar, sa recapitulam principalele diferente dintre psiholog, psihoterapeut, psiholog clinician si psihiatru:

PsihologPsihoterapeutPsiholog clinicianPsihiatru
pregatireFacultatea de PsihologieFacultatea de Psihologie + Masterat in Psihoterapie cu diverse formariFacultatea de Psihologie + Masterat in Psihologie ClinicaFacultatea de Medicina
ofera serviciixclientilorclientilorpacientilor
diagnosticxtrateaza prin sedinte de psihoterapie un diagnostic deja pus de psihologul clinician si psihiatrulpoate evalua (prin teste cu licenta), diagnostica, trata si urmari evolutia pacientilor cu afectiuni precum: anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive (OCDs), dementa, adictiile, tulburari de somn, ori tulburari afectivepoate evalua, diagnostica, trata medicamentos si urmari evolutia pacientilor cu afectiuni psihice precum: anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive (OCDs), dementa, adictiile, tulburari de somn, ori tulburari afective
colaborea cu ceilalti profesionistixtrimite pacienti la cabinetul psihiatrului pentru diagnostic si tratament medicamentostrimite clientul la psihoterapeut daca este nevoie

trimite clientul la cabinetul psihiatrului pentru diagnostic si tratament medicamentos
trimite pacientul la psihoterapeut daca este nevoie
Care e diferenta dintre Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru?

La MAZE CENTER iti oferim consiliere, online si offline in Cluj-Napoca, in alegerea celui mai potrivit psihoterapeut cognitiv-comporamental sau psiholog clinician pentru tine si te ajutam sa depasesti momentele dificile din viata ta si sa fii mai relaxat.

Daca ti-a placut placut articolul „Care e diferenta dintre Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru?”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER.

Intrebari frecvente:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top