Cum recunosti dependenta de jocuri video?

Te-ai intrebat vreodata cum recunosti dependenta de jocuri video? Industria jocurilor video a cunoscut o ascensiune fulminanta, devenind una dintre cele mai inovatoare si mai profitabile industrii la nivel global.

Adultii tineri din ziua de astazi sunt cei care au crescut cu computer-ul, in anii ’90. Jocurile 2D din anii ’90 au devenit astazi extrem de realiste, uneori chiar mai interesante si palpitante decat viata insasi.

Jocurile video, refugiul din realitate

Mijloc de divertisment, metoda de educare, de petrecere a timpului liber, de destindere dupa serviciu ori scoala, metoda de aderare la o comunitate, modalitate de dezvoltare a unor abilitati precum gandirea strategica, atentia, viteza de reactie si chiar de acumulare de cunostinte din cultura generala, jocurile video acopera o paleta foarte larga de domenii si abilitati, pentru toate tipurile de public: de la copii pana la adulti, indiferent de pasiunile lor.

Asadar nu e de mirare ca jocurile video pot da dependenta, pentru ca fascineaza prin intriga, efecte speciale, prin muzica si efectele sonore bine orchestrate, recompense de tot felul, suspans si adrenalina, precum si prin experientele interactive si imersive, care fac lumea virtuala mai interesanta, ca single-player sau co-echipier in retea, alaturi de prieteni.

Jocurile video pot fi un obicei nevinovat si chiar o modalitate de educare, insa cand trebuie sa pui STOP, cand acestea iti acapareaza viata?

Cum recunosti dependenta de jocuri video?

Lol-ul e un joc de strategie cu eroi… In functie de cat de mult te joci urci in rank…

Adica jocul are mai multe etape… Poti sa joci mai intai simplu pentru a putea sa iti faci monedele indeajuns pentru eroul preferat din joc si dupa ce devine al tau, te poti juca sa cresti in rank…

Cu cat cresti, cu atat se spune ca esti mai bun si iti dezvolti skil-urile la magiile caracterului pe parcurs ce cresti in level-ul contului.

Ștefan

Jocurile video ne pot ocupa timp fara sa ne dam seama. Acestea devin atat de captivante si de realiste, misiunile pe care le faci in joc sunt din ce in ce mai relevante pentru jucatori, exploreaza lumi cu greu accesibile sau chiar fanteziste, in care poti deveni eroul aclamat de toata lumea sau chiar demiurgul care creeaza lumi noi si influenteza destine.

Insa cand jocurile video te distrag de la lumea reala, atunci trebuie sa fii vigilent si atent la timpul si importanta pe care le acorzi jocurilor video.

Care sunt jocurile video care produc dependenta, conform gamerilor?

Am intrebat pe un grup de Facebook si ne-au raspuns peste 40 de gameri care sunt jocurile video care creeaza dependenta, iar cele mai populare raspunsuri au fost:

Strategie: LOL , Dota 2 , WOW, Minecraft, Coin Master

Mașini: NFS heat, Samp, GTA 5, Fivem, FORZA HORIZON 4, BeamNG.drive

Shootere: Pubg, Warzone, Counter Strike, Garena Free Fire, METIN 2, HALO, Call of duty

Fotbal: FIFA

Daca socotim noptile pierdute, avem asa: Lords Mobile pe primul loc, apoi Starcraft, Warcraft, Diablo, Heroes of Might and Magic, Unreal, Quake, CS, Lineage, Runescape etc.

Razvan

Cum recunosti dependenta de jocuri video?

Orice joc poate provoca dependență. Desigur cele în care ai multe chestii de făcut, te pot atrage mai mult, pentru că vrei să obții X Y Z etc, astfel joci zi de zi..

Daniel

Cum recunosti dependenta de jocuri video?

  1. preferi sa stai in fata computerului in loc sa te vezi fata in fata cu prietenii
  2. metoda ta preferata de relaxare sunt jocurile pe calculator sau pe mobil
  3. esti agitat cand nu te joci 1 zi
  4. faci nopti albe jucandu-te pe computer
  5. ai tulburari de somn
  6. ai cosmaruri inspirate din jocurile video
  7. ai dificultati in relationarea cu alte persoane – nu poti identifica corect expresiile faciale
  8. preferi sa te exprimi in scris, utilizand acronime, in locul comunicarii fata-n fata
  9. apelezi la MEME-uri cu mesaje pe care ceilalati nu le inteleg
  10. iti este dificil sa intreprinzi activitati care nu sunt intermediate de tehnologie si nu sunt la fel de captivante ca jocurile pe computer

Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu dependenta de jocuri video?

Stabileste-ti o rutina si un program fix

Obiceiurile sunt cele care ne definesc, asadar obiceiurile bune trebuie sa ocupe o mare parte din ziua noastra.

„Consumate” cu responsabilitate, jucate alaturi de prieteni intr-un context social, jocurile video sunt un ajutor de nadejde. Ele pot cladi relatii intre parinti si copii, insa trebuie sa stabilesti in ce contexte si cu ce motive le joci.

Daca ele reprezinta un refugiu de la viata reala, atunci trebuie sa ceri ajutorul unui specialist.

Asadar: un orar fix in care jocurile video sa nu depaseasca un anumit procent din timpul liber alocat activitatilor recreative poate sa te ajute sa „reglezi” dependenta de jocuri video.

Poti pune alarma telefonului sa sune cand timpul a expirat, poti folosi diverse programe care sa te atentioneze cand timpul stabilit a expirat sau poti ruga o persoana sa te atentioneze ca ai depasit limita: un prieten, parintii sau chiar partenerul/partenera de viata te pot ajuta sa deprinzi noi obiceiuri si sa pastrezi o balanta echilibrata in care viata sociala si cea profesionala sa se impleteasca armonios.

Mai stau cinci minute”pana se innopteaza

Cand simti ca timpul se dilata, cand intentionai sa mai faci DOAR o singura misiune, dar nivelul urmator, recompensa urmatoare, victoria urmatoare se amana, atunci e timpul sa depui armele, cel putin pana a doua zi.

Care sunt principalele scenarii si cum sa le depasesti?

1. Principiul cursei de soareci

Dependenta in general apare la jocurile esports si esti predispus la ea fiindca functioneaza ca o cursa de soareci care se repeta. Poti termina si reveni la un joc cu poveste dupa ceva timp, dar aici nu prea exista un final.

Asadar: un timp limitat de joc iti poate fi de ajutor sa te sustraga de la orele din fata ecranului

2. Posibilitati nelimitate

Exista jocuri unde ai acces prestabilit la anumite obiecte/ustensile pentru diferiti eroi, insa la altele ai mana libera, iar acesta este un factor care te tine in priza pentru ca ai o infinitate de posibilitati noi. Niciodata jocul anterior nu seamana cu cel ce vine.

In acest caz: constitizeaza ca un scenariu este de ajuns si incearca sa explorezi curiozitatea in alte planuri, nu numai in jocurile video.

3. Prietenii alimenteaza dependenta de jocuri video

Timpul petrecut cu amicii, chiar si virtual, e important. Insa trebuie sa gasesti un mix sanatos online-offline.

Stabiliti un program saptamanal in care sa alternati si alte jocuri in aer liber, pentru a pastra o relatie sanatoasa.

4. Problemele din joc raman in joc

Nu lasa frustrarile sau infrangerile din jocurile video sa refuleze in viata de zi cu zi. Infrangerile virtuale, razboaiele cu botii si alti jucatori profesionisti trebuie sa ramana dincolo de ecran. Altfel, risti sa iti degradezi relatiile interpersonale si sa acumulezi frustrare inutila.

Cand te confrunti cu situatii frustrante: iesi pana afara, bea o gura de apa si lasa timpul sa clarifice lucrurile. Pauzele lungi si dese sunt CHEIA marilor succese, in jocuri.

Un nou hobby, pe cat posibil departe de ecran, iti poate crea o stare de bine care sa compenseze lipsa jocurilor video. Incearca!

5. Maratonul de gaming

Jocurile cele mai captivante sunt cele cu poveste: o poveste buna precum, ca si in cazul serialelor, te tine in priza si te poate face sa pierzi zile si nopti pana termini jocul.

In acest caz incearca sa nu il joci in intregime: dozeaza-ti orele petrecute in fata computerului pentru a te bucura de intreaga experienta de gaming. Altfel, vei consuma intreaga experienta mult prea repede si nu te vei bucura de fiecare victorie.

Excesele, inclusiv cele din gaming, vin la pachet cu alte obiceiuri nesanatoase: consumul de cafea sau bauturi energizante, junk food sau alte dulciuri, precum si statul pe scaun prelungit iti vor cauza probleme de sanatate pe care va trebui sa le remediez.

Asadar: joaca-te cumpatat!

6. Bucura-te de detalii

Experienta jocului este una de destindere, jocurile reprezinta o experienta a devenirii, iar graba de a termina intr-un timp record te va face sa pierzi din ochi principalul: divertismentul.

Iata-ti timp sa te bucuri de detalii, peisaje redate cu acuratete de dezvoltatorii de jocuri video. Nu cantitatea, ci calitatea conteaza!

Daca ai aplicat sfaturile noastre, si inca ai nevoie de ajutor, discuta cu unul dintre specialistii MAZE CENTER.

Daca ti-a placut articolul „Cum recunosti dependenta de jocuri video?”, urmareste-ne si pe Instagram pentru mai multe sfaturi utile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top