Cuprins
Te-ai gandit vreodata cum sa-ti imbunatatesti stima de sine? Imaginea propriei persoane este „asediata” de multi factori meniti sa o distorsioneze, asa ca trebuie sa-ti clarifici inca de la inceput: cine esti si cum te vezi, intr-o maniera realista, fara sa ajungi la o stima de sine supraapreciata – care da nastere narcisismului – insa fara sa te subapreciezi. Calea de mijloc este cheia, inclusiv cand vine vorba despre stima de sine.
Stima de sine este perceptia propriei persoane, imaginea despre noi insine care se revarsa in toate aspectele vietii, in interactiunile cu ceilalti. Stima de sine este influentata de valorile culturale ale societatii in care ne-am nascut, de cele economice, sociale, educationale etc care corespund definitiei de „succes”. Asadar trebuie sa fii constient de toate aceste aspecte si sa nu le permiti sa iti incetoseze mintea atunci cand te autoevaluezi.
Stima de sine reprezinta valorificarea propriei persoane, ea ne da o masura despre cat de buni ne vedem si ne influenteaza comportamentul in viata de zi cu zi. Asadar, iata cateva metode care te ajuta sa-ti imbunatatesti stima de sine:
Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine: Fa o autoevaluare realista
Pune pe hartie:
- ce anume stii sa faci
- ce-ti place sa faci
- de ce anume au nevoie ceilalti in societate
In felul acesta vei vedea unde te situezi din punct de vedere al satisfactiei lucrurilor pe care le faci. Fiecare om este bun la ceva. Trebuie doar sa descoperi la ce esti bun si sa gasesti contextele favorabile.
Apoi fa o lista cu lucrurile pe care doresti sa le imbunatatesti la tine si mentioneaza cate un lucru care sa te ajute sa obtii acel obiectiv personal. In felul acesta vei fi orientat spre solutii de imbunatatire care-ti vor mentine o stare mentala pozitiva si stima de sine la cote ridicate si optimiste.
Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine: Evita comparatiile
Inca din scoala si copilarie ni se inoculeaza faptul ca un coleg/prieten este mai bun decat noi si ca trebuie sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor parintilor/profesorilor/familiei extinse.
Comparatie are meritul ei in procesul de motivatie, insa nu trebuie sa te copleseasca. Situatia personala, familiala a fiecarei persoane este diferita, la fel si competentele pe care aceasta le are. Priveste cu un ochi critic si vezi care este valoarea ta, independent de comparatia cu ceilalti, la ce esti bun sa faci si renunta sa te compari din punct de vedere economic, profesional sau social.
Unii oameni progreseaza in sprinturi, altii sunt alergatori de cursa lunga. Progresul este diferit de la persoana la persoana. La fel si scopurile si prioritatile: unii fac planuri pe termen lung la care lucreaza ani de zile, altii fac progrese cu pasi mici, caramida cu caramida. Trebuie sa te cunosti si sa-ti stii modul de lucru care te duce la progresul personal, asa cum il definesti tu, nu societatea.
Clarifica-ti aceste lucruri si vei gasi comparatiile irelevante cand iti stii telul, iar stima de sine va fi in acord cu starea ta mentala.
Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine: alege prietenii cu grija
Prietenii sunt oglinda noastra. Alege-i cu grija!
„Spune-mi ce prieteni ai, ca sa-ti spun cine esti”, spune o alta vorba inteleapta.
Asadar inconjura-te de oameni care au o atitudine pozitiva si elimina „vampirii energetici” din viata ta. Stima de sine este influentata in mare masura de apropiatii cu care interactionam zi de zi. Alege sa ai interactiuni constructive, in care criticile sa fie urmate de sfaturi: de cum ar trebui sa faci lururile mai bine, si nu de critici constatatoare care nu te imping catre solutii, ci doar te adancesc in probleme.
Oamenii de care ar trebui sa te inconjori sunt cei care spun:
- „poate ar trebui sa fii / sa faci mai bine…”
- „incearca să faci altfel, uite…”, pentru ca simpla constatare a problemei nu te ajuta sa progresezi. Ea trebuie insotita de sfaturi si feedback-uri constructive.
Asadar, o atitudine pozitiva in fata problemelor si un suport adecvat din partea prietenilor si apropiatilor ajuta la mentinerea unei stime de sine pozitive.
Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine: Priveste greselile ca pe niste lectii
Cand ne confruntam cu dificultati, tindem sa ne asumam esecul drept o dovada si o consecinta a slabiciunii noastre din acel moment. Greselile trebuie privite ca lectii, si nu luate personal.
Cine nu munceste nu greseste, spune o alta vorba inteleapta.
Asadar, depisteaza cauza problemei, masurile corective si invataturile pe care le-ai tras.
Evalueaza problema din mai multe perspective:
- putea fi evitata de tine / este rezultat al mai multor factori
- nu a fost sa fie pentru ca nu indeplineai mai multi factori in acel moment
- sunt factori intrinseci/extrinseci care au actionat si au generat esecul – si alte intrebari potrivite contextului
Experienta este termenul eufemistic pentru greseala, zic unii 🙂
Asadar, curaj: greseste, corecteaza, devino mai bun si vei vedea ca stima de sine va fi proportionala cu succesul pe care-l vei inregistra.
Daca ai aplicat toate sfaturile noastre, dar simti ca inca ai nevoie de suport, de a te impaca cu tine insuti sau cu ceilalti, psihologii MAZE CENTER sunt aici sa te ajute in cadrul unei sedinte de consiliere online sau offline in Cluj-Napoca.
Daca ti-a placut articolul „Cum sa-ti imbunatatesti stima de sine”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER.