Provocari pentru studenti in perioada pandemiei

Este Ziua Internationala a Studentilor, ocazie cu care ne-am gandit cum este sa fii tanar si sa faci facultatea online si ce provocari intampini in perioada pandemiei?

Care sunt nevoile pe care studentii le au in noua normalitate?

Uneori poate sa fie dificil sa stai in casa zile la rand, sa interactionezi offline doar cu familia sau cu colegii de apartament.

Insa si mai dificil este pentru studentii din primul an, care trebuie sa se adapteze la un nou mediu social, educational, si chiar cultural. Dar anul acesta este total atipic, asa ca ne-am oprit la cateva provocari cu care studentii se confrunta in perioada pandemiei si la cateva propuneri despre cum le-ar putea depasi.

Facultatea, o provocare

Mersul la facultate e prin definitie o perioada a schimbarilor, a devenirii, a metamorfozei, insa ce te faci cand in loc sa te duci tu la facultate, vine facultate la tine acasa, in computer, cand toti colegii sunt la un click distanta si profesorii invata noi modalitati de predare interactive online?

Provocari pentru studenti in perioada pandemiei: OFF, OFF-line

De la dificultatile de conectivitate, semnal slab sau chiar intreruperi ale conexiunii, studentii trebuie sa se adapteze la o noua realitate.

Traim vremuri noi la care trebuie sa ne adaptam si sa ne intalnim generatie cu generatie si sa descoperim noi moduri de invatare.

In timp ce multi profesori fac eforturi sa se adapteze la noile mijloace de comunicare, studentii se asteapta ca nu numai modalitatea de predare – cea online – sa fie diferita de cea de pana acum, ci si instrumentele de predare ale profesorilor sa fie upgradate: simpla lectura de pe slide-uri nu ii satisface pe cei tineri care se asteapta la modalitati interactive de predare.

Insa sa privim partea buna:

  • acordarea feedback-ul n-a fost niciodata mai usoara, iar predarea se poate face cu metode inovatoare daca exista deschidere
  • iar vorbitul in public s-a transformat in vorbitul in fata computer-ului si a camerei de filmat, iar pentru unii agorafobia a disparut complet in confortul propriei case

Provocari pentru studenti in perioada pandemiei: Lipsa interactiunii student – profesor, student – student

Cu toate ca invatamantul online are o serie de avantaje, celor mai multi dintre studenti le lipseste interactiunea umana de la cursuri.

Coeziunea de grup, prieteniile dintre colegi, petrecerile de la camin, care aveau rolul de a socializa, de a forma noi relatii de prietenie, acum s-au transformat si redus la interactiunile online, mult mai limitate decat cele interumane offline, iar studentii trebuie sa se cunoasca de la distanta si sa lege relatii printr-o fereastra de chat sau printr-un emoji.

Cum experientele senzoriale si memoria fotografica sunt esentiale pentru declansarea amintirilor in procesul de invatare, tinerii trebuie sa gaseasca acum noi metode de a invata si a deprinde noi competente digitale care-i vor ajuta in viata profesionala.

Asa ca nu e de mirare ca dupa ani in care au studiat cu foaia si pixul in mana, studentii se vad astazi nevoiti sa gaseasca noi modalitati de gestionare a schimbarilor si anxietatilor asociate cu acestea.

Asadar, in acest timp, lipsa interactiunii umane trebuie suplinita cu comunicare constanta si un balans sanatos intre online si offline, pentru a oferi creierului un moment de respiro si pentru a preintampina dependenta de device-uri.

Provocari pentru studenti in perioada pandemiei: Adaptarea la noua realitate educationala

Pentru mult studenti, facultatea insemna schimbarea mediului din care proveneau, insemna o provocare si o pregatire pentru viata adult si de angajat. Insa acum studentii trebuie sa se obisnuiasca si sa se adapteze la noua realitate, la:

  • un nou tip de invatamant
  • noi metode de predare si evaluare
  • noi colegi (daca vorbim de boboci)
  • noi programe care faciliteaza lucrul la distanta colaborativ
  • noi seturi de reguli in mediul online

Studentii care urmeaza acum facultatea pierd interactiunea umana, pe care o vor recupera cu siguranta cand situatia o va permite, insa trebuie vazuta partea plina a paharului: vor deprinde noi tipuri de competente si abilitati care-i vor ajuta in noua provocare a vietii.

Asadar, iesirea din spatiul de confort (virtual sau offline) este importanta. Flexibilitatea si adaptabilitatea sunt importante si trebuie antrenate putin cate putin pentru lumea vituala, insa nu trebuie pierdute din vedere nici „vechile” metode de invatare.

Asadar: scrie din cand in cand cu stiloul pe o agenda, citeste o carte si temperaza-ti asteptarile pentru cand interactiunea offline va fi posibila.

Provocari pentru studenti in perioada pandemiei: Automotivarea

Cand muncesti, studiezi, locuiesti in acelasi spatiu, e dificil sa-ti gasesti energia si motivatia sa iti desfasori activitatea educationala/profesionala.

Cand exista foarte multi distractori: cand patul este la doi pasi distanta, la propriu, sau chiar cand urmaresti cursurile din pijamale, e dificil sa te mobilizezi.

Cand esti lipsit de energie creatoare, clarifica motivul pentru care faci anumite lucruri, incearca sa vezi situatia in ansamblu. Daca ceva ti se pare imposibil de realizat, vezi daca nu cumva acea activitate mica se inscrie unui plan mai mare la care lucrezi de mai multă vreme.

Incearca sa vezi luminita de la capatul tunelului, iar cand aceasta nu se intrevede, afla factorii blocanti si actioneaza la sursa:

  • daca depresia te retine din a face lucruri, vorbeste cu un psiholog MAZE CENTER
  • daca nu dispui de o competenta pentru a termina proiectele, cere ajutor: unui coleg, unui profesor, unui specialist sau chiar pune o intrebare pe internet, sigur se va gasi cineva dispus sa-ti raspunda si sa poti recapata motivatia de a merge mai departe.

De asemenea, pentru a-ti mentine motivatia, poti folosi: stickere cu mesaje de incurajare sau memento-uri, mici recompense: cum ar fi o cafea cu lapte sau orice iti aduce bucurie pentru a marca fiecare moment important al zilei si fiecare task indeplinit cu succes.

Provocari pentru studenti in perioada pandemiei: Time Management

Cand nu exista o delimitare clara intre timpul de studiu si timpul liber, intervine usor procrastinarea. De aceea ar fi bine sa existe o disciplina zilnica de care să te tii pentru a rezolva task-urile zilnice. In lipsa ei, lucrurile pot parea dificil de facut, iar rezultatele pot fi dezastruoase.

Asadar, ca sa te organizezi mai bine:

  • imparte proiectele in etape si vei vedea ca ceva care pare imposibil de realizat, poate fi facut pas cu pas. In felul acesta iti mentii moralul la cote ridicate pentru a continua activitatile
  • fa-ti o lista cu principalele task-uri pentru ziua respectiva – fii realist cand o intocmesti, altfel te vei demoraliza
  • prioritizeaza-le si bifeaza-le la finalul zilei – o sa vezi ca satisfactia e mai mare
  • incepe cu task-urile cele mai importante si urgente
  • fa task-urile mai dificile dimineata – cand ai mintea limpede si odihnita si te poti concentra mai usor, in felul acesta scutesti timp in realizarea proiectului, pentru ca esti mai eficient
  • lasa asadar micile lucruri la final de zi – cum ar fi o postare pe Facebook sau sa-ti suni prietenii – in felul acesta le poti privi ca pe niste activitati recreative cu care te delectezi la final de program
  • incearca sa lucrezi „compact” si sa nu amesteci task-uri din diferite domenii/materii pentru ca saltul mental de la un subiect la altul iti consuma energie si te vei simti epuizat inainte de vreme
  • lucreaza in intervale de sprint – 25 minute munca concentrata, fara distractori + 5 minute pauza, termina task-ul si reia. Aceasta tehnica se numeste Pomodoro si te va ajuta sa fii mai eficient.

Asadar, daca ai aplicat toate sfaturile noastre si inca te mai simti anxios sau deprimat, daca ai nevoie de suport, de a te impaca cu tine insuti sau cu ceilalti, psihologii MAZE CENTER sunt aici sa te ajute in cadrul unei sedinte de consiliere online sau offline in Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul „Provocari pentru studenti in perioada pandemiei”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top