Cuprins
Jocurile de noroc pot sa inceapa ca o distractie si sa ajunga o obsesie nesanatoasa cu consecinte extrem de grave (relatii distruse, datorii foarte mari si chiar pierderea proprietatilor). Chiar si daca nu pare sa fie o dependenta grava ,iar persoana joaca ocazional, acest lucru poate tensiona relatiile. In timp, poate interfera cu munca si poate duce la dezastru financiar incetul cu incetul. Daca esti jucator, poti ajunge in scurt timp sa faci lucruri pe care nu ai crezut ca le vei face vreodata, cum ar fi sa faci imprumuturi mari si chiar sa furi bani pentru a juca.
Dependenta de jocuri de noroc
Este cunoscuta si sub numele jocul patologic de noroc si se manifesta printr-un mod compulsiv de a juca. Daca esti un jucator compulsiv, simti ca nu poti controla impulsul de a juca, chiar si atunci cand are consecinte negative pentru tine sau cei dragi. Vei juca indiferent de circumstante si consecinte – chiar si atunci cand stii ca sansele sunt impotriva ta sau nu iti mai poti permite sa pierzi si mai multi bani.
Cum poti sa-ti dai seama ca ai o problema legata de jocurile de noroc?
Desigur, poti avea si o problema cu jocurile de noroc fara a fi complet scapat de sub control. Problemele legate de jocurile de noroc se definesc prin orice comportament impulsiv de a juca care iti perturba viata. Daca esti preocupat de jocurile de noroc, cheltuiesti din ce in ce mai mult, ascunzand pierderile si adesea minimizandu-le (de exemplu spunand ca: „am pierdut doar 2000 de lei, o sa-i recuperez”) in ciuda consecintelor negative, inseamna ca cel mai probabil ai probleme legate de jocurile de noroc.
Dependenta de jocuri de noroc este adesea asociata si cu alte tulburari de comportament sau dispozitie. Multi jucatori sufera, de asemenea, de dependenta de substante (cel mai adesea de alcool), ADHD, stres acut, depresie, anxietate sau tulburare bipolara.
Criteriile – Dependenta de jocuri de noroc
Un diagnostic de dependenta a jocurilor de noroc se pune daca sunt indeplinite cel putin patru dintre urmatoarele criterii in decursul unui an:
- Nevoia de a paria cu o suma tot mai mare de bani pentru a mentine euforia si entuziasmul.
- Neliniste sau iritabilitate crescuta atunci cand persoana incearca sa reduca sau sa se opreasca din a se juca.
- Eforturi repetate dar nereusite de a se controla si de a se opri din jocurile de noroc
- Preocupare intensa pentru jocurile de noroc (cum ar fi retrairea experientelor legate de jocurile de noroc din trecut, planificarea urmatoarei aventuri de jocuri de noroc, preocuparea si cautarea modalitatilor de a obtine bani pentru a juca).
- Jocurile de noroc devin o strategie pentru a scapa de suferinta si de emotii negative.
- Apare idea de revansare – dupa pierderea banlilor in urma jocurilor de noroc, se revine adesea pentru a obtine banii pierduti.
- Minte pentru a ascunde implicarea in jocurile de noroc.
- Periclitarea sau pierderea unei relatii semnificative, a unui loc de munca sau a unei oportunitati de educatie / cariera din cauza jocurilor de noroc.
- Se bazeaza pe ceilalti pentru ajutor in ceea ce priveste problemel finaciare cauzate de jocurile de noroc
O persoana cu dependenta de jocuri de noroc poate experimenta perioade in care simptomele se reduc, iar jocurile de noroc nu par o problema in aceste perioade, insa, de regula simptomele revin chiar si dupa mai multe luni de pauza.
Care sunt cauzele care duc la dependenta de jocuri de noroc?
Dependenta de jocuri de noroc tinde sa apara mai usor daca si parintii au suferit de acesta tulburare, insa nu este obligatoriu. Cel mai adesea contribuie factorii de mediu (cum ar fi anturajul). Simptomele tulburarii incep de regula in perioada adolescentei la barbati cu varste cuprinse intre 15-19 ani, iar la femei dependenta de jocurile de noroc apare mai tarziu in viata (dupa 25 de ani).
Poate ca deja te-ai regasit in simptomele descrise si s-ar putea sa te simti neputincios sa te opresti din a te juca, insa exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a depasi problema, pentru a-ti ameliora relatiile si finantele si pentru a-ti recastiga controlul asupra vietii.
Primul pas este de a separa miturile legate de jocurile de nororc de adevar.
Iata cele mai comune mituri:
Mit 1: Trebuie sa pariezi sau sa joci in fiecare zi pentru a fi un jucator cu probleme.
Adevar: Un jucator cu probleme poate juca frecvent sau rar. Jocurile de noroc sunt o problema daca conduc la alte probleme in viata ta (cum ar fi datoriile).
Mit 2: Dependenta de jocurile de noroc nu este intr-adevar o problema daca jucatorul isi poate permite.
Adevar: Problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar financiare. Prea mult timp petrecut jucand poate duce, de asemenea, la relatii frante, pierderea locului de munca, probleme de sanatate mentala precum depresie si anxietate, si in unele cazuri chiar sinucidere.
Mit 3: A avea o problema legata de jocurile de noroc este datorata vointei slabe, iresponsabilitatii sau lipsei de inteligenta.
Adevar: Problemele legate de jocuri de noroc afecteaza oameni de toate nivelurile de inteligenta si de toate mediile. Persoanele responsabile si puternice sunt la fel de susceptibile sa dezvolte o dependenta de jocuri de noroc ca oricine altcineva.
Mit: Daca un jucator cu probleme are datorii mari, ar trebui sa fie ajutat de altii ca sa-si acopere datoria.
Adevar: Solutiile de remediere rapida pot parea a fi ceea ce trebuie facut. Cu toate acestea, salvarea jucatorului din datorii poate inrautati lucrurile, permitand continuarea dependentelor.
Mit: Pot sa ma opresc oricand din jocurile de noroc
Adevar: Daca acest lucru ar fi adevarat nu ar crea dependenta si nu ar duce la probleme grave. Realitatea este ca pentru a te opri din jocurile de noroc, este nevoie de ajutor specializat si este necesar sa intelegi ca este un proces prin care inveti noi abilitati de a a-ti stapani impulsul de a juca si de a-ti recapata controlul asupra vietii.
Ce este de facut daca descoperi ca esti dependent de jocurile de noroc?
Constientizeaza-ti problema
Primul pas si cel mai important pentru a depasi dependenta de jocuri de noroc este sa iti dai seama ca ai o problema. Este nevoie de curaj imens pentru a recunoaste acest lucru, mai ales daca ai pierdut o multime de bani si relatiile cu personale apropriate sunt tensionate, sau chiar rupte. Dar gandeste-te ca daca continui sa ascunzi acest lucru nu se va schimba nimic si vei merge din rau in mai rau. Daca continui sa-i minti pe ceilalti ca nu este o problema grava te vei minti si pe tine si nimic bun nu poate sa iasa din asta. Daca ai ajuns in disperare si crezi ca nu mai este nicio solutie, gandeste-te ca sunt persoane care au reusit sa inceteze obiceiul acesta de a juca si sa-si refaca viata. Poti si tu!
Invata sa ameliorezi sentimentele neplacute in moduri mai sanatoase.
Mergi la jocurile de noroc sau pariezi cand esti singur sau trist dupa o zi stresanta la serviciu sau dupa o cearta cu partenerul? Jocurile de noroc pot fi o modalitate de a calma pe moment emotiile neplacute, de a te relaxa si de a socializa. Exista modalitati mai sanatoase si mai eficiente de a-ti gestiona emotiile negative si de a usura plictiseala, cum ar fi exercitiile fizice, petrecerea timpului cu prietenii care nu joaca sau pariaza, dezvoltarea unor hobby-uri sau practicarea unor tehnicilor de relaxare.
Consolideaza o retea de suport.
Este greu sa lupti impotriva oricarei dependente fara sprijin, asa ca cel mai bine ar fi sa-ti contactezi prietenii si familia si sa le spui adevarul. Daca reteaua ta de suport este limitata, exista modalitati de a-ti face noi prieteni care nu sufera de dependenta jocurilor de noroc. Spre exemplu – Incerca sa contactezi colegii de la locul de munca, sa te alaturi unui club sportiv, sau sa faci voluntariat pentru o cauza buna.
Alatura-te unui grup de sprijin cu un program de recupereare pentru dependente
Daca exista in orasul tau asa ceva . De regula, in astfel de programe esti sustinut de de persoane care au trecut prin dependenta jocurilor de noroc si acum sunt vindecati de aceasta dependenta. Acestia iti pot oferi indrumare si sprijin.
Cauta ajutor pentru tulburarile de dispozitie care stau la baza dependentei.
Depresia, stresul acut, abuzul de substante sau anxietatea pot declansa si intretine problema dependentei de jocurile de noroc. Chiar si atunci cand jocurile de noroc nu mai fac parte din viata ta, aceste probleme vor ramane in continuare, deci este important sa le abordezi.
Vorbeste cu un specialist
Si nu in ultimul rand, cauta ajutor specializat de la un psiholog. Psihoterapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit a fi eficienta in ameliorarea dependentei de jocurile de noroc.
Cat de eficienta este psihoterapia?
Studiile de cercetare au aratat ca terapia cognitiv-comportamentala reduce semnificativ severitatea simptomatologiei dependentei de jocurile de noroc iar efectul se mentine chiar si dupa 24 de luni de la terminarea terapiei.
Cum functioneaza acest tip de psihoterapie?
Terapia cognitiv-comportamentala pentru dependenta de jocuri de noroc se concentreaza pe schimbarea comportamentelor si a gandurilor nesanatoase care stau la baza acestei tulburari. De asemenea, in acest timp in terapie poti invata cum sa lupti impotriva impulsului de a juca si te ajuta sa gestionezi problemele financiare. Acest tip de terapie este conceputa pentru a-ti oferi oferi instrumentele necesare pentru a face fata dependentei tale pentru o viata intreaga.
Iata mai jos cateva tehnici comportamentale folosite in terapia cognitiv-comportamenetala pentru a te lupta cu dorinta foarte puternica de a juca/paria.
- Gestionarea „poftelor” de a te juca – dorinta de a juca este normala, dar pe masura ce faci alegeri mai sanatoase si iti construiesti o retea puternica de sprijin, rezistenta la pofte va deveni mai usoara. Cand apare impulsul puternic de a juca este esential sa eviti izolarea.
- Amana jocurile de noroc. Spune-ti ca vei astepta 5 minute, cincisprezece minute sau apoi o ora. In timp ce astepti, dorinta de a juca/a paria poate trece sau devine suficient de slaba pentru a rezista.
- Gandeste-te la consecintele negative daca te lasi condus de dorinta de a juca. Gandeste-te cum te vei simti dupa ce toti banii vor disparea, datoriile se vor inmulti si te-ai dezamagit din nou pe tine si pe cei dragi.
Cum sa ajuti partenerul sau pe cineva din familie care este dependent de jocuri de noroc?
Daca persoana iubita sau un membru al familie are o problema cu jocurile de noroc, probabil ca experimentezi multe emotii contradictorii. Poate ca ai petrecut deja mult timp si energie incercand sa impiedici persoana iubita sa joace. In acelasi timp, s-ar putea sa fii furios pe acesta persoana pentru ca a jucat din nou si din nou. Este posibil ca deja aceasta persoana sa-ti fi imprumutat bani sau chiar sa fi furat bani/bunuri de la tine, fara nicio modalitate de a le rambursa.
In timp ce jucatorii de noroc au nevoie de sprijinul familiei si al prietenilor lor pentru a-i ajuta in lupta acesta, decizia de a renunta le apartine. Oricat de mult iti doresti si pe cat de greu este sa vezi efectele, nu poti face pe cineva sa se opreasca din jocuri de noroc. Cu toate acestea, ii poti incuraja sa caute ajutor, sa-i sprijini in eforturile lor, si sa iei in serios orice discutie despre sinucidere daca este mentionata.
Patru sfaturi pentru familie si parteneri:
Incepe prin a pune limite.
Ai dreptul sa te protejezi emotional si financiar. Nu iti reprosa ca este vina ta pentru problemele persoanei care joaca si nu lasa acest lucru sa-ti domine viata.
Nu infrunta problema singur.
Este coplesitor sa vezi pe cineva drag ca isi face rau singur jucand compulsiv si s-ar putea sa iti fie rusine, simtind ca esti singurul care are astfel de probleme. Cauta spijin si poate chiar consiliere specializata pentru a face fata mai usor situatiei.
Stabileste limite in gestionarea banilor.
Pentru a te asigura ca jucatorul ramane responsabil si pentru a preveni recaderea, ia in considerare preluarea finantelor familiei. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca devii responsabil pentru managementul problemelor jucatorului. Este nevoie doar sa te asiguri ca propriile finante si credite nu sunt expuse riscului.
Invata sa refuzi cererile de bani ale jucatorului.
Jucatorii cu probleme devin adesea foarte buni la cererea de bani, fie direct, fie indirect. Acestia pot folosi pledoaria, manipularea sau chiar amenintarile pentru a o obtine bani. Este nevoie de practica pentru a te asigura ca nu menti dependenta de jocuri de noroc a persoanei dragi.
Daca tu sau cineva apropiat sufera de dependenta fata de jocurile de noroc specialistii Maze te pot ajuta. Cu formare in terapia cognitiv-comportamentala, psihologii Maze sunt pregatiti sa iti ofere suportul pentru a traversa momentele dificile din viata ta.
Daca iti plac articolele noastre, ne poti urmari pe Facebook si Instagram unde postam saptamanal continut nou din domeniul psihologiei.