Ce este insomnia si cum poate fi tratata?

ce este insomnia

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn care se manifesta in principal prin insuficienta somnului sau somn neodihnitor. Insomniile se pot manifesta diferit de la persoana la persoana. Unele persoane adorm mai greu iar altele se trezesc prea devreme si nu mai pot adormi. Din pacate, insomnia afecteaza nu numai starea de bine si nivelul de energie, insa pe termen lung afecteaza sanatatea, performanta la locul de munca si calitatea vietii.

Se considera ca la un moment dat in viata, fiecare dintre noi trecem prin perioade scurte de insomnie si fiecare dintre noi are nopti in care nu poate sa doarma bine, insa atata timp cat aceste insomnii sunt pe termen scurt si nu afecteaza semnificativ viata, aceste perioade sunt normale, si nu putem sa vorbim despre un diagnostic de insomnie decat in momentul in care problemele de somn dureaza cel putin 3 luni.

Simptomele insomniei

  • Dificultati de a adormi noaptea
  • Trezirea in timpul noptii
  • Somn neodihnitor
  • Oboseala sau somnolenta in timpul zilei aproape in fiecare zi
  • Iritabilitate, stari de depresie sau anxietate
  • Dificultati de concentrare asupra sarcinilor
  • Ingrijorari permanente legate de somn

Care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei?

Stresul

Ingrijorarile legate de munca, scoala, sanatate, finante sau familie pot mentine mintea activa noaptea, ingreunand somnul. Evenimentele stresante de viata sau traumele – cum ar fi moartea sau boala cuiva drag, divortul sau pierderea locului de munca – pot duce, de asemenea, la insomnie.

Obiceiuri nesanatoase legate de somn

Aceste obiceiuri includ un program neregulat de culcare, activitati stimulante inainte de culcare (cum ar fi folosirea telefonului), un mediu inconfortabil de somn (saltea si perna neadecvata), utilizarea patului pentru multe alte scopuri decat somnul (munca, mancat sau vizionarea televizorului). Alte obiceiuri proaste ar putea include consumul in exces de cafea sau energizante. Consumul acestora dupa-amiaza tarziu sau seara te poate impiedica sa adormi noaptea. Nicotina si alcoolul sunt alte stimulente care pot interfera cu somnul.

Stilul alimentar neadecvat

A lua o gustare usoara seara cu 2-3 ore inainte de culcare este in regula, dar a manca o masa copioasa chiar inainte de culcare poate sa cauzeze disconfort digestiv, iar somnul nu va fi odihnitor deoarece corpul tau va fi concentrat pe a face digestia si nu pe somn, ceea ce va face ca si creierul sa nu se reface asa cum ar trebui in timpul noptii si sa te trezesti obosit.

Tulburari de sanatate mintala

Tulburarile de depresie si anxietate, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, iti pot perturba somnul. Trezirea prea devreme poate fi un semn al depresiei daca este asociat si cu alte simptome ale acesteia.

Factori de risc

Aproape toata lumea sufera din cauza noptilor nedormite din cand in cand. Iata cateva riscuri care cresc sansa de a avea insomnie:

Esti femeie. Schimbarile hormonale in timpul ciclului menstrual si in menopauza pot juca un rol important in dezvoltarea insomniei. In timpul menopauzei, transpiratiile nocturne si bufeurile afecteaza adesea somnul, de asemenea, insomnia este frecventa si in timpul sarcinii.

Varsta. Studiile arata ca peroanele care au peste 60 de ani sunt mai predispuse la insomnie. Din cauza modificarilor in structura somnului si a sanatatii, insomnia creste odata cu inaintarea in varsta.

Tulburarile de sanatate mintala. Depresiile si anxietatile sunt strans legate de problemele cu somnul.

Stresul. Momentele si evenimentele stresante pot provoca insomnie temporara. Si stresul major sau de lunga durata poate duce la insomnie cronica.

Un program neregulat. De exemplu, schimbarea locului de munca sau orelor de munca, calatoritul poate perturba ciclul somn-veghe.

Cum se poate trata insomnia?

La fel ca si in cazul altor tulburari psihologice, insomnia se poate trata atat cu medicatie psihiatrica cat si cu psihoterapie, sau o combinatia intre acestea doua.

Cum functioneaza psihoterapia in cazul insomniei?

Psihoterapia cognitiv-comportamentala (CBT) a fost testata in studii clinice controlate in cazul insomniei si s-a dovediat a fi eficienta. Acest tip de psihoterapie se concentreaza pe explorarea legaturii dintre ganduri, emotii, comportamente si modul in care toate acestea afecteaza somnul si calitatea lui.

Psihoterapia in cazul insomniilor poate sa dureze aproximativ 8 sedinte, insa este important de retinut ca durata poate diferi in functie de nevoile unei persoane.

In linii mari tratamentul include:

  • Psihoeducatie care presupune furnizarea de informatii despre legatura dintre ganduri, emotii, comportamente si somn dupa ce psihologul a facut o evaluare amanuntita a problemelor.
  • Restructurarea cognitiva pentru modificarea gandirii problematice legate de somn.
  • Interventii comportamentale cum ar fi tehnici de relaxare, controlul stimulilor si stabilirea unor obiceiuri sanatoase.

Cum functioneaza medicatia?

Medicamentele pentru somn pot fi un tratament eficient pe termen scurt – de exemplu, pot oferi o usurare imediata in timpul unei perioade dificile sau stresante, insa acestea pot sa creeze dependenta si sa provoace reactii adverse.

Psihoterapie versus medicatie

Este important de asemenea de mentionat ca spre deosebire de medicatie, in psihoterapie nu sunt abordate doar simptomele insomniei ci si cauzele care stau la baza acesteia. Dar este nevoie de timp si implicare pentru ca tratamentul sa functioneze. In unele cazuri, o combinatie de medicamente pentru somn si psihoterapie poate fi cea mai buna abordare.

Daca te confrunti cu lipsa somnului si simptomele dureaza deja de o perioada lunga, terapeutii Maze te pot ajuta.

Daca esti interesat/a de domeniul psihologiei ne poti urmari pe retelele sociale, Facebook si Instagram, postam saptamanal informatii relevante din domeniu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top