Deși cercetarea în psihologie și psihoterapie este axată în principal pe tratarea emoțiilor negative și a problemelor emoționale, în ultimii ani psihologia a început să-și concentreze studiul și pe procesele de reglare a emoțiilor pozitive.
Studiile științifice au descoperit că sunt cel puțin 4 motive pentru care avem un nivel scăzut de emoții pozitive.
- Nu împărtășim suficient de mult bucuriile noastre și evenimentele pozitive din viată noastră cu cei apropiați.
- Nu proiectam in viitorul îndepărtat și apropiat evenimentele pozitive pe care le-am planificat și știm că se vor întâmpla.
- Nu ne reamintim suficient de mult evenimentele pozitive din trecut ca să le retrăim și să fim mulțumitori pentru că am avut parte de ele.
- Suntem de cele mai multe ori focalizați pe evenimente și gânduri negative și nu mai reușim să acordam suficientă atenție evenimentelor pozitive așa încât să fim pe deplin prezenți acolo și să le trăim.
Ce este de făcut în aceste caz?
Iată câteva sfaturi practice și simplu de urmat:
- Încercă să împărtășești zilnic evenimentele pozitive din viața ta cu cei apropiați așa încât să vă bucurați împreună. Câteva cercetări din domeniu care au arătat faptul că împărtășirea evenimentelor pozitive cu persoane apropiate (prieteni, familie, parter/parteneră, soț/soție) crește nivelul emoțiilor pozitive și starea de bine generală și îmbunătățește calitatea relațiilor.
- Fii recunoscător pentru lucrurile bune care ți se întâmplă zilnic și încercă să te bucuri anticipând evenimentele pozitive pe care ți le-ai programat în viitor. Cum faci acest lucru? Notează în fiecare seară cel puțin 3 lucruri bune care ți s-au întâmplat în acea zi și reflectează asupra lor. Sunt mai multe studii care au demonstrat că cei care notează 3 lucruri bune care li s-au întâmplat în fiecare zi consecutiv timp de câteva săptămâni prezintă un nivel mai crescut al stării de bine și de fericire în comparație cu cei care nu fac acest lucru. Un alt studiu a arătat că cei care au reflectat la evenimente pozitive pe care și le-au programat în viitorul apropiat și îndepărtat au avut un nivel mai crescut de fericire în comparație cu cei care s-au gândit la evenimente neutre sau negative.
- Un alt lucru pe care putem să-l facem e să ne bucuram mai mult de evenimentele pozitive, fiind pe deplin prezenți atunci când acestea au loc. De multe ori nu ne putem bucura, fie pentru că ne gândim la alte lucruri negative care ne îngrijorează, fie în mintea noastră ne gândim că lucrurile puteau să meargă și mai bine de atât. Studiile de specialitate au arătat că avem tendința de a compara evenimentele din trecut cu cele pozitive din prezent și să zicem că „a fost mai bine atunci…” sau să zicem „era mai bine dacă…” și nu acceptăm prezentul așa cum este el, având tendința să „judecăm” evenimentele pozitive prezente, nu mai ajungem să ne bucurăm prea mult de ceea ce viața ne oferă bun… E bine să fim conștienți de aceste gânduri care ne opresc în a ne bucura și să facem pur și simplu un efort conștient pentru a fi mai captivați de clipele frumoase.
Acestea sunt 3 sfaturi practice prin care vă puteți crește nivelul de emoții pozitive și starea de bine. E bine de știut că aceste sfaturi trebuie aplicate constant în viața de zi cu zi și că e nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru ca acestea să aducă rezultatele dorite.
Vă dorim cât mai multe emoții pozitive!!!
Psiholog Diana Căzănescu