Cuprins
Religia Crestina
Cei mai mulți dintre noi am fost botezați în religia crestina. Nu este rau, desigur. Invataturile lui Iisus sunt un lucru și modul în care religia le-a interpretat este altul. Multe dintre principiile religiei crestine sunt profund denaturate și promovează o imagine denigrantă a femeilor. De ce nu există preotese care să reprezinte Biserica? De ce femeile sunt întotdeauna călugărițe a căror funcție este să slujească la un nivel ierarhic inferior? De ce este promovată doar o imagine a lui Dumnezeu tatăl bărbat și nu există zeițe? Ce idee ne lasă să ne naștem din coasta lui Adam? Ce imagine avem despre noi înșine după ce ne-am gândit că datorită Evei am fost expulzați din Paradis? De ce este promovat conceptul de femeie ca, mame sacrificate și ascultătoare, asemănătoare cu Fecioara Maria? Toate aceste întrebări mă conduc la o întrebare mai mare: Cum afectează toate acestea imaginea noastră despre noi înșine? Pentru că toate acestea lasă o idee foarte săracă despre ce înseamnă să fii femeie. Figura feminină pe care o promovează religia crestina este cea a fecioarei, imaginea mamei lui Isus, al cărei singur rol este să fie mamă. Acesta a fost singurul lucru pe care ni l-au lăsat ca referință a energiei feminine. Femininul este legat doar de maternitate? Aceasta este o viziune foarte limitată: femeile ca mame care hrănesc si cam atat. În alte culturi există diferite reprezentări ale femininului, la fel de valoroase și importante: zeita vânătorii, Artemis; războinice precum Kali ; zeițe ale vieții și morții, sau zeițe ale iubirii precum Afrodita în Grecia sau Inanna în Sumer și multe altele din Antichitate care reprezentau lupta, spiritualitatea, strategia, reînnoirea, complexitatea și bogăția sufletului feminin nu doar în rolul de mame.
Ar trebui ca toate acestea să influențeze modul în care ne privim pe noi înșine? Cred că da și mult. Femeile au diferite puncte forte și roluri necesare pentru a fi fericite și pentru a contribui la fericirea societății, a familiei.
Cunoașterea energiilor sacre ale femininului în culturile antice sunt foarte importante pentru deslusirea intelesului profund al femeii de astazi; unirea, nutriția, crearea noilor realități, capacitatea de a conserva, hrăni, crește, educa în valorile umane, simți, intui, spiritualitatea, capacitatea empatică, creativitatea, inima plină de compasiune, capacitatea de a-i vedea pe ceilalți, conservarea naturii și valori fundamentale, toate calitățile feminine care se aplică nu numai în rolul de mama, ci se manifesta pe toate palierele aspectului feminin.
Mitul lui Adam si Eva
Un alt aspect al religiei este interpretarea mitului lui Adam și Eva. Să il analizăm. Care sunt ideile care îți vin în minte cu privire la Eva? În general, cea a primei femei care ispitește bărbatul, ambițioasă, care îl convinge să mănânce fructul interzis astfel fiind expulzați din Paradis și condamnați să trăiasca în durere. Ideea că Eva s-a născut din coasta lui Adam, pe lângă toate implicațiile acestei imagini asupra psihicului nostru, este una dintre bazele limitative pentru om în religie. Să citim propoziția pe care o găsim în Biblie când Dumnezeu își dă seama că au mâncat fructul interzis: Și Dumnezeu i-a spus femeii: „De ce ai făcut-o?”, Și a răspuns: „Șarpele m-a sedus și am mâncat”. Dumnezeu i-a spus femeii: „Îţi voi mări mult durerile naşterii;în durere vei naşte copii.Dorinţa ta va fi pentru soţul tău,iar el va stăpâni peste tine.” (Geneza 3:16). Aceasta implică o viziune conform căreia femeile ar trebui să fie supuse și ascultătoare față de bărbați.
Cu siguranță, toate aceste idei ne-au impactat încă de la o vârstă fragedă, dar în acel moment nu aveam criteriile și maturitatea pentru a le respinge sau a le pune la îndoială; eventual, le-am acceptat fără rezerve și asta a afectat imaginea pe care o construim în mod colectiv atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Nu putem continua să trăim cu aceste idei și să ne hrănim subconstientul cu iluzii menite a ne subjuga puterea! Interpretarea puerilă a acestui mit, care este simbolică și nu literală așa cum am fost învățați, a adus consecințe nefericite în imaginea pe care femeile o au despre despre principiul feminin divin și pe cea a bărbaților despre principiul masculin divin. Identificarea cu Eva păcătoasă, manipulatoare, ambițioasă și simbolul răului pe care femeile l-au adoptat este incredibilă. Astăzi Eva păcătoasă este la modă. Astăzi idealul frumuseții feminine este pielea cu botox, sâni și fese uriașe, buze marite, femei ispititoare și păcătoase precum Eva. Nu merităm acest lucru, nu trebuie să continuăm să hrănim aceste imagini atât de goale, vulgare și superficiale, care neagă adevărata frumusețe a femininului care poate fi erotică, dar cu eleganță și subtilitate, ajunsa la rang de sacralitate. Multe femei s-au străduit să aibă o imagine perfectă neintelegand… golul se află în continut și nu în formă.
O alta fata a feminitatii
Ai auzit de Lilith? Legenda spune că a fost creată din aceeași lut cu Adam. Când amândoi s-au privit, s-au recunoscut și și-au dorit să fie împreună. Dar Adam a vrut să-și impună puterea asupra lui Lilith și să o supună. Ea a spus: „Dacă suntem la fel de când ne-am născut în același timp, de ce să fiu eu jos și tu deasupra?” Apoi a fugit. Adam a vrut să ajungă la ea, dar ea era foarte agilă, așa că i-a cerut ajutor Creatorului: „Trimite trei îngeri pentru a-i transmite lui Lilith că femeia trebuie să asculte de bărbat și să se supună lui”. Nu era de acord cu această premisă, așa că a părăsit paradisul pentru totdeauna și s-a refugiat pe partea întunecată a lunii. De aceea, mai târziu, Dumnezeu a creat-o pe Eva din coasta lui Adam, pentru a se supune lui.
În lumea noastră, imaginea Evei este mult mai acceptată decât cea a lui Lilith, rebelă, liberă, reprezentarea femeii independente și împuternicite. Trăsăturile sale sunt autonomia, încrederea în propriile criterii și legătura cu propria ființă și cu propria dorință. Lilith ne oferă o altă față a femeii o ființă libera sa aleaga ce isi doreste.
Femininul spiritual se exprimă în intuiție. Acea capacitate de certitudine interioară, de a desavarsi oamenii, principiile si idealurile. Este necesar ca energia feminină să fie unită; liderul unei echipe are nevoie de energie feminină, indiferent dacă este bărbat sau femeie, pentru a-și integra și uni echipa. Este capacitatea de a se dezvolta nu doar fizic, ci de a pregăti și crea noi proiecte și realități în interior, de a promova,materializa idei și planuri. Este capacitatea de a lega, de a deveni intim, de a simți și de a păstra valorile umane, de a educa, nu numai copiii, ci toți indivizii.
Femininul autentic
Aceasta este viziunea respectului și iubirii pentru natură și ciclurile ei. În culturile antice, mama era întotdeauna reprezentată de pământ, ca simbol al femininului abundent, generos, ciclic, dând viață, mereu fertil, oferind energie mișcării. Femininul autentic este vindecător pentru noi toți. Din acest motiv, trebuie să știm să o exprimăm în toate rolurile pe care le trăim și să nu mai credem ca pentru a fi fericiți și puternici trebuie să fim bărbați. Respectarea normelor unei religii este valabil, desigur. Dar poate că merită să ne întrebăm dacă imaginea promovată a femeilor în aceste religii creează o poziție pasivă și supusă și să alegem dacă asta ne dorim cu adevărat.
Mamele și bunicile noastre au purtat toate aceste idei și tocmai de aceea au urmat modelul mamei bune, supuse in dezvolatrea lor la ideile de sacrificiu a propriilor dorinte si aspiratii in favoarea satisfacerii nevoilor celorlalti. Acum este timpul să recuperăm o imagine a femininului ca ceva sacru, profund vindecător și puternic.
Prima femeie esti tu, in momentul in care inveti sa ti celebrezi feminitatea devii o femeie fericita si implinita.
Daca va plac articolele noastre, ne puteti urmari pe retelele sociale, Facebook si Instagram, pentru a fi la curent cu noutatile Maze. Articolele noastre sunt scrise de specialisti din psihologie, iar paginile noastre sociale sunt mentinute constant cu informatii relevante din domeniu.