Cuprins
Ce este consilierea psihologica pentru instanta?
Consilierea este un proces psihologic in care agresorul, alaturi de specialist, isi poate privi propriile probleme in fata, in care invata sa isi recunoasca si asume vina si in care deprinde tehnici si modalitati sanatoase de a preveni eventuale caderi. Consilierea psihologica are ca scop minimizarea comportamentelor daunatoare social si reintegrarea agresorului. Consilierea psihologica este impusa de instantele judecatoresti din Romania, in anumite cazuri si este obligatorie.
In ce situatii poate fi impusa consilierea psihologica de catre instanta?
“Masura de a participa la programele speciale de consiliere psihologica organizate de catre serviciile de specialitate publice sau private poate fi dispusa de catre instantele judecatoresti competente in sarcina agresorului, in solutionarea cazurilor de divort, in care s-a retinut culpa unuia dintre soti cu privire la savarsirea unor fapte de violenta domestica, din oficiu sau la cererea expresa formulata de catre celalalt sot.”
Conform ORDINULUI Nr. 2524/2018 din 7 decembrie 2018
In cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de continutul faptei, de modul si mijloacele de savarsire, de scopul urmarit si de imprejurarile concrete de savarsire, de urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acestuia.
Conform aticolului 318 din Codul Penal actualizat
Procurorul dispune ca inculpatul sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia;
b) sa ceara public scuze persoanei vatamate;
c) sa isi indeplineasca obligatiile de intretinere scadente;
d) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca;
e) sa frecventeze un program de consiliere psihologica derulat sau monitorizat de serviciul de probatiune.
Ce cuprinde raportul de consiliere psihologica pentru instanta?
Raportul de consiliere psihologica cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
a) numarul total de intalniri avute cu agresorul;
b) motivatia incheierii sedintelor;
c) progresul sau regresul realizat de catre agresor;
d) recomandari pentru viitor, precum si orice alte observatii considerate importante in
procesul de consiliere al agresorului.
Care este scopul consilierii psihologice pentru instanta?
Scopul consilierii psihologice pentru instanta este ca agresorul sa isi constientizeze faptele, sa inteleaga de ce procedeaza in acest fel si sa faca schimbari comportamentale acolo este nevoie. Ca in orice proces psihologic implicarea clientului atarna foarte greu. Cei carora li se impune un astfel de serviciu se pot pregati anterior prin consultarea materialelor informative din domeniul psihologic. Consilierea psihologica este strans legata de implicarea clientului si de responsabilitatea cu care priveste acest aspect.
Care sunt beneficiile consilierii psihologice?
Beneficiile consilierii psihologice pot avea impact in toate ariile vietii clientului, de la reintegrarea in societate pana la imbunatatirea relatiilor interpesonale. In functie de cat de adanci sunt problemele cu care clientii se prezinta, in unele cazuri poate fi recomandata psihoterapia care este un proces terapeutic mult mai profund.
Printre beneficii putem enumera:
- Dobandirea controlului asupra emotiilor noastre – poti invata pe parcursul terapiei o multitudine de metode si strategii care te pot ajuta sa iti recapeti echilibrul emotional si sa iti imbunatatesti viata in general
- Dobandirea unor valori de viata mai sanatoase – in cadrul sedintelor de consiliere psihologica pentru instanta se pune mult accent pe valorile de viata social acceptate pentru ca agresorul sa se poata integra mai usor in grupuri sociale si sa fie capabil sa respecte regulile sociale impuse.
- Cunoastearea de sine – Cu ajutorul consilierii psihologice poti dobandi mai multa claritate cu privire la nevoile si comportamentele tale.
- Cultivarea empatiei – poate pentru prima data in viata ta, vei intra in contact cu un om care se concentreaza 100% pe problemele tale, fara sa te judece, ci din contra, incercand sa gaseasca solutii si strategii potrivite pentru ca tu sa te simti mai bine. Simtind empatia din partea terapeutului, te poate determina sa exersezi si tu acest mod de interactiune cu cei din jurul tau.
- Psihoeducatia – reprezinta instrumentul de baza pentru domeniul psihologic. Pentru a indentifica problemele din viata noastra si pentru a le rezolva prin metode sanatoase este necesar sa intelegem atat cum functionam noi ca indivizi, cat si cum functioneaza mintea umana.
Consilierea psihologica pentru instanta este un serviciu individual care poate fi oferit doar de psihologi clinicieni si psihoterapeuti acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania.
Daca ai nevoie de consiliere psihologica pentru instanta, psihologii Maze te pot ajuta.
Daca articolele noastre ti se par utile ne poti urmari pe platformele noastre de Facebook si Instagram pentru a fi la curent cu noutatile.