Cuprins
Prietenia poate fi definită ca fiind o legătură afectivă caracterizată de emoții și experiențe pozitive.
Ce este prietenia?
Pentru mine prietenia este o relație autentică între doi oameni care au interese și pasiuni comune și care își poartă de grijă atunci când e nevoie. De asemenea consider că prietenii sunt a doua familie pe care tu ai posibilitatea să o alegi.
Mi-am rugat prietenii apropiați să definească prietenia. Vă las mai jos câteva definiții ale prieteniei venite de la oamenii mei dragi:
- „Ceva ce rar găsești. Un prieten îl văd ca pe un membru al familiei. E un lucru de prețuit.”
- „O legătură de spirit, care este totodată, o legătură atât puternică cât și vulnerabilă.”
- „Un sentiment de siguranță, de drag, de plăcere de a sta cu persoana respectiva si de confort, știind ca persoana cealaltă e mereu cu gândul la tine si ca îți e alături.’’
- „Pentru mine prietenia este însoțire – 2 persoane prietene sunt 2 persoane care se însoțesc în drumul lor. Poate fi lung drumul, poate fi scurt, poate fi intens uneori si alteori lin, dar elementul central rămâne faptul ca merg împreună pe acea bucată care uneori durează toată viața, se susțin, se îngrijesc dacă e nevoie și merg, se văd una pe alta înaintând și crescând. Îmi imaginez aici viața ca pe un drum și prietenii ca oamenii care se însoțesc pe acest drum.”
- „Prietenia este relația reciprocă de încredere, ascultare și susținere care aduce împlinire vieții.”
- „Prietenia înseamnă încredere, devotament, transparență, comunicare, iubire și acceptare. Cu toate acestea fuzionate se creează o prietenie sinceră, de durată și care este productivă pentru fiecare dintre cei care se află în această legătură.”
Ce este un prieten?
Un prieten este acea persoană pe care alegi să o primești în viața ta, de care ești legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere reciprocă și pe interese comune. Prietenii sunt antidotul pentru încărcăturile emoționale din viața de zi cu zi.
Un prieten adevărat va fi lângă tine în situațiile dificile și te va asculta atunci când ai nevoie. Este persoana în care alegi să ai încredere necondiționată și cu care îți poți împărtăși liber gândurile și emoțiile fără teama de a fi judecat.
Cel mai frumos citat pe care l am găsit despre prieteni este acesta „Un prieten este o persoană care știe totul despre tine și încă te place’’ – Elbert Hubbard. Îmi place acest citat deoarece arată faptul că în prieteniile de calitate apare acceptarea necondiționată. Acceptarea necondiționată se referă la a rămâne lângă celălalt chiar și atunci când defectele sale apar în relația de prietenie sau când acesta traversează perioade mai dificile din punct de vedere emoțional.
Tipuri de prietenii
Prietenii de o viață
Aceste prietenii sunt construite din copilărie sau adolescență și au o longevitate în timp. Acești prieteni te cunosc din fiecare stadiu al dezvoltării tale. Există ceva unic la un prieten care te-a cunoscut în diferitele etape ale vieții tale, deoarece poate vedea cum ai crescut, te-ai schimbat și ai depășit provocările de-a lungul anilor. Poate în timp membrii relației de prietenie nu își vorbesc zilnic însă legătura dintre ei este una profundă, care oferă multă stabilitate și siguranță. Știm că acești prieteni ne cunosc din totdeauna și avem siguranța ca ne vor accepta așa cum suntem și că relația dintre noi este una echilibrată și statornică. Acești prieteni ne țin legați de rădăcinile și istoria noastră.
Best friends
Cel mai bun prieten este cineva a cărui prietenie o considerăm cea mai importantă, sau cea mai puternică pentru noi dintre toate celelalte tipuri de prieteni.
Pentru unii dintre noi, cel mai bun prieten reprezintă acea persoană cu care vorbești în mod constant și îți place să petreci timpul cel mai mult.
Pentru alți oameni, cel mai bun prieten este cel în care poți avea încredere, pe care te poți baza și care este acolo pentru tine indiferent de situațiile cu care te confrunți.
Acest prieten pe care îl consideri cel mai bun este cel pe care îl consideri foarte de apropiat și important pentru tine.
Prieteniile din contextele sociale
Un prieten social este o persoană cu care petreci timp în mod regulat pentru că este distractiv să fii în preajmă. Pe aceștia îi întâlnim în diferitele contexte sociale în care ne desfășurăm activitățile, cum ar fi la școală, facultate, loc de muncă sau locuri cu activități de relaxare. Aceste prietenii se leagă datorită mediului social comun și a intereselor comune. S-ar putea să nu fie neapărat o persoană în care ai avea încredere sau căreia i-ai căuta sprijin emoțional, dar te bucuri cu adevărat de compania și prietenia lor.
Prieteniile de grup
Membrii din acest tip de prietenie au interese comune, le place să petreacă timp împreună. Aceste prietenii sunt create între mai multe persoane. S-ar putea să-ți placă unii dintre acești prieteni mai mul, iar cu pe alții să îi displaci sau să nu ai așa multe lucruri în comun și nu ai fi prieten dacă nu ar fi grupul. Cu toate acestea, ei sunt cheia cercului tău social și sunteți întotdeauna prietenoși unul cu celălalt când sunteți împreună.
Caracteristicile unui prieten bun
Caracteristicile unui prieten bun
Cum arată un prieten pe care ar fi bine să îl evităm
Cum ne ajută la nivel psihologic o prietenie sănătoasă?
- Multe studii arată faptul că persoanele care au mai multe conexiuni sociale sănătoase sunt mai puțin predispuse la a traversa simptome ale depresiei, anxietății sociale și sunt mult mai sănătoase fizic.
- Prieteniile eficiente oferăun sentiment de apartenență și scop, atenuează sentimentele de singurătate și contribuieatât la satisfacția vieții, cât și la stima de sine.
- Studiile au arătat că prietenii buni au un efect foarte puternic asupra stimei de sine. Acest lucru se întâmplă datorită suportului emoțional și motivațional oferit în relația de prietenie.
- Prietenii care sunt atenți la nevoile noastre ne pot reflecta atunci când comportamentele sau activitățile noastre devin nocive pentru noi. Aceștia ne încurajează să schimbăm obiceiurile nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi consumul excesiv de alcool, tutun, comportamente autodistructive sau mâncatul nesănătos.
- La nivel corporal, prieteniile ne aduce un hormon numit oxitocină care mai poartă și numele de hormonul fericirii. Aceasta este asociată cu empatia, generozitatea și încrederea, toate acestea fiind factori cheie în relații de prietenie. Când suntem relaxați în timpul interacțiunilor sociale pozitive, corpurile noastre eliberează oxitocină.
- Prietenii ne motivează să trecem mai departe atunci când traversăm perioade dificile.
- Prietenii sunt acolo să ne asculte când avem nevoie de ventilare emoțională. Ventilarea emoțională ne ajută să ne eliberăm de gândurile negative și să verbalizăm sau să conștientizăm emoțiile pe care le simțim. O ureche care ascultă oferă posibilitatea ca gândurile noastre să se dezlege.
- Prietenii sărbătoresc cu noi atunci când avem succese sau evenimente pozitive și ne fac bucuria și mai mare.
Cum ne afectează o relație de prietenie toxică?
- Bârfele constante ale unui prieten toxic și nevoia de a fi victima pot fi foarte extenuante, făcându-te să te simți copleșit atunci când petreci timp cu el.
- Prietenii toxici ne influențează în a lua decizii greșite sau în a ne implica în activități nocive pentru sănătatea noastră fizică și mentală.
- Atunci când avem nevoie de suport emoțional ei nu sunt acolo pentru noi. Acest lucru ne poate afecta prin faptul ca ne simțim invalidați emoțional și ne aduce o scădere a stimei de sine și sentimente intense de tristețe.
- Nu se bucură de evenimentele pozitive pe care le avem.
- Aceștia simt nevoia să se afle într-o continuă competiție cu noi. Acest lucru ne aduce sentimente negative cum ar fi furia deoarece limitele noastre sunt încălcate.
- Prietenii toxici tind să critice foarte mult. Critica lor constantă ne pot crea emoții negative cum ar fi tristețe sau furie. De asemenea, predispunerea constantă la critică duce la o imagine negativă asupra propriei persoane.
- Aceștia te caută doar când au nevoie de ajutorul tău. Acest comportament îți poate consuma energia. Să fi mereu disponibil pentru un prieten care apelează des la ajutorul tău, fără ca acesta să îți întoarcă ajutorul poate devenii foarte extenuant.
Ne aduce un plus prietenia respectivă sau un minus?
Este important să identificăm dacă o persoană pe care o considerăm apropiată și pe care o lăsăm să intre in viața noastră ne aduce beneficii.
Atunci când simțim că în relația noastră de prietenie, limitele noastre sunt încălcate sau avem mai multe efecte negative decât pozitive, este bine să ne dăm un pas în spate și să analizăm prietenia. În cazul în care simțim că prietenia noastră ne provoacă multe afecte negative e bine să purtăm o discuție cu persoana din relația de prietenie și să îi reflectăm ce ne supără. Dacă lucrurile nu se rezolvă după discuția avută, este bine să ne prioritizăm nevoile noastre și să ne concentrăm pe relațiile care ne aduc emoții pozitive și posibilitatea de dezvoltare într-un mod pozitiv și sănătos.
Cum menținem relațiile de prietenie?
Un prim instrument foarte util în menținerea relațiilor de prietenie este comunicarea deschisă și sinceră.
Este benefic să fim transparenți unii cu ceilalți în orice tip de relație. Este important să avem momente de sinceritate mai ales în perioadele de criză ale prieteniei. Atunci când avem lucruri care ne supără în relația de prietenie și apar multe emoții negative precum dezamăgirea sau furia, este bine să exprimăm aceste emoții într-un mod asertiv pentru a premedita ruperea relației de prietenie.
De asemenea, este important să fim sinceri cu prietenii noștri atunci când observăm comportamente neadecvate sau autodistructive. Le putem reflecta lucrurile pe care le observăm din exterior pentru ai ajuta să schimbe comportamentele care le provoacă efecte negative.
Dacă nu suntem sinceri unii cu ceilalți cu privire la emoțiile noastre în timp se vor acumula multe frustrări și asta va duce la ruperea relației de prietenie. Confrunta-ți deschis emoțiile negative și comunicați asertiv căutând împreună o soluție pentru situația problematică din relație.
Un alt instrument benefic în relațiile de prietenie este empatia.
Empatia este capacitatea de a înțelege emoțional ceea ce simt ceilalți oameni, de a vedea lucrurile din punctul lor de vedere și de a te imagina în locul lor. Înseamnă să te pui în poziția altcuiva și să simți ceea ce simte.
Atunci când îi înțelegem pe ceilalți ne este mai ușor să comunicăm și să le oferim suportul de care au nevoie.
De asemenea, într-o relație de prietenie este necesar și oferirea de timp.
Arată-le prietenilor tăi că vrei să fii în preajma lor. Dacă timpul sau distanța nu îți permite să îți vezi prietenii în mod frecvent poți să le arăți faptul că sunt importanți pentru tine scriindu-le mesaje și arătându-le că aceștia ocupă un rol semnificativ în viața ta.
Pentru mai multe despre prietenie, accesează și articolul Ramonei Sabău-Tătar – Tipuri de prieteni. Tu ce fel de prieteni ai?
Daca îți plac articolele noastre, ne poți urmări pe paginile noastre de social media, Facebook și Instagram, unde venim mereu cu conținut din domeniul psihologiei, apreciat de zeci de mii de oameni.
Bună, felicitări pt articol. E de păstrat si de recitit. Găsesc aceste informatii f valoroase.
Mulțumesc
Buna ziua. Ma bucur că vă place articolul! Multumesc pentru aprecieri! 🙂
Aceste prietenii sunt acele legaturi intre cei doi parteneri unde pe termen scurt sau mediu, sunt impartite valori si interese comune. De obicei aceste contexte sunt parte din universul de activitati/hobby-uri comune si zonele in care se pot intalni si dezvolta relatii.