Tipuri de prieteni. Tu ce fel de prieteni ai?

tipuri de prieteni

Invatam mai intai cum sa ne facem prieteni la gradinita sau la scoala dar procesul nu se opreste niciodata cu adevarat. Invatam si reinvatam constant cum sa ne facem prieteni, cum sa fim prieteni, cum sa ne pastram prietenii.

“Am fost dintotdeauna anxios si timid. Sa imi fac prieteni noi este o adevarata provocare pentru mine. Daca reusesc sa fac asta totusi ajung sa fiu extrem de mandru de mine dar apoi incep sa ma indoiesc de alegerile mele si de faptul ca nu ma voi putea ridica la nivelul pe care celalalt il asteapta.”

Marius M.

Exista nenumarate perspective cu privire la relatiile de prietenie. Vom enumera cateva dintre dinamicile pe care noi le-am regasit. Tu ce fel de prieteni ai?

Primul prieten

Un prim prieten este o persoana pe care o cunosti de foarte mult timp. V-ati imprietenit in perioada in care abia ce experimentai aceasta noua faza si probabil este cel care te-a vazut dezvoltandu-te, atat in perioade bune cat si in perioade mai proaste. Poate ca este un prieten de familie sau un vecin. Primul prieten este de regula si cel cu care experimentezi multe premiere in viata ta (prima nota proasta sau primul success, primul sarut sau prima relatie adolescentina de iubire etc) Oriunde te duce viata, primii prieteni vor ocupa un loc special in inima ta.

Pastreaza sau fugi: uneori, un prim prieten este un prieten pentru totdeauna, cineva cu care poti sa cresti si sa faci fata oricaror obstacole pe care le intalniti impreuna. Dar de multe ori, un prim prieten este cineva pe care inca poti sa-l pastrezi in viata ta, chiar daca mai mult de la distanta. A fost acolo pentru atatea momente esentiale si iti place sa va puteti aminti impreuna, chiar daca nu mai vorbiti atat de mult.

Prieten de vremuri bune

Un prieten de vremuri bune este cineva care este acolo doar pentru lucrurile bune din viata ta. Vor sa auda despre lucrul dragut pe care l-a facut pisica ta sau despre promovarea pe care tocmai ai primit-o, dar nu sunt oamenii in care sa ai incredere cand in viata ta experimentezi greutati.

Pastreaza sau fugi: un prieten de vremuri bune este practic un prieten la nivel de suprafata. Nu este o tragedie, atata timp cat esti realist in ceea ce priveste prietenia. Daca ai incercat sa vorbesti despre problemele tale emotionale cu prietenul tau si pare tot timpul distras sau neinteresat de subiect dar cu toate astea el te incarca uneori cu problemele lui poate ar fi bine sa reevaluezi prietenia. Nu este nimic in neregula cu relatiile superficiale atata timp cat sunt egale. Nu da mai mult decat primesti inapoi.

Prietenul fals

Acesta poate fi persoana aceea din viata ta la care te referi ca “prieten” in conversatiile cu altii dar cu care in realitate nu ai o relatie stransa. Nu ai incredere in el si relatia voastra s-a infiripat cel mai probabil contextual, prin asociere sau prin faptul ca faceti parte din acelasi grup.

Pastreaza sau fugi: Tine minte, nu trebuie sa fii prieten cu cineva daca nu vrei sa fii, chiar daca esti in acelasi grup sau daca circumstantele va obliga sa petreceti mult timp impreuna. Poti alege cui ii esti aproape. Nu este nimic in neregula cu asta.

Prietenul de distractie

Prietenul de distractie este cel mai probabil mai mult o cunostinta decat un prieten in adevaratul sens al cuvantului. Este o persoana cu care te intalnesti la petreceri si care adora sa te invite la diverse evenimente. Intotdeauna se intampla ceva, iar cand sunteti impreuna, totul este despre distractie. Singurul timp real unu la unu pe care il petrec cu prietenii de distractie este atunci cand suntem impreuna la baie la bar sau navigam prin multime  la petrecere.

Pastrati sau fugi: Uneori, prietenul de distractie poate deveni toxic daca petrecerile nu se mai opresc si provoaca dezechilibre in viata. Distrati-va cu prietenul distractiv atunci cand situatia o justifica, dar amintiti-va, in viata totul este despre echilibru.

Prietenul neinfricat

Acesta este prietenul despre care stii ca te va sprijini mereu. Chiar daca nu aveti o legatura extrem de stransa, in care sa va vedeti zilnic, ei sunt acolo cand conteaza. Au o busola morala puternica si cu siguranta nu le este frica sa o foloseasca pentru a va mentine pe drumul cel bun. Este feroce cand vine vorba de a te apara, dar si cand vine vorba de a puncta problemele interioare cu care te confrunti. Iti vor atrage atentia atunci cand considera ca gresesti dar pot de asemenea sa faca eforturi mari pentru a te ajuta. Puterea lor merge in ambele sensuri.

Pastreaza sau fugi: un prieten neinfricat este o persoana pe care vrei sa o ai in coltul tau, dar incearca sa te asiguri ca merge in ambele sensuri si sa ai grija sa oferi si tu din energia ta atunci cand se poate. Chiar și cei fiorosi trebuie sa fie ingrijiti uneori.

Prietenul de moment

Un prieten de moment este cineva despre care stii deja ca nu va ramane pe termen lung in viata ta. Circumstantele v-au adus impreuna, dar sunteti foarte constienti ca nu va fi suficient pentru totdeauna. Cand te uiti la viata ta peste 10 ani, probabil ca nu vezi aceasta persoana ca facand parte din povestea ta.

Pastreaza sau fugi: Bucura-te de timpul pe care il aveti impreuna, dar nu investi prea multe emotii mai ales ca stii deja ca este trecator. Daca nu-ti place ideea ca aceasta persoana sa fie doar  un prieten de moment si vrei sa incerci sa depui mai mult efort pentru a face ca relatia sa dureze, fa-o dar ai grija sa nu o faci in detrimentul tau. Nu toate prieteniile sunt menite sa dureze si asta e chiar ok.

Prietenul familiar

Un prieten familiar este o persoana de care probabil ai fost foarte apropiat la un moment dat si, desi nu mai esti la fel de apropiat, el este inca in viata ta. Inca vorbiti si petreceti timp impreuna, dar adesea te intrebi daca nu este mai mult pentru confort si familiaritate, si ca prietenia nu adauga de fapt plus valoare in vietile voastre. Pun pariu ca atunci cand te gandesti la prietenul familiar, cineva iti vine imediat in minte. Cred ca este tipul de prieten pe care il putem identifica cel mai usor.

Pastreaza sau fugi: este in regula sa pastrezi un prieten familiar in preajma, atata timp cat nu iti impiedica progresul. Daca prietenul nu evolueaza in acelasi ritm cu tine si nici nu este deschis la schimbare iti poate reaminti constant de o veche versiune a ta cu care nu te mai identifici in prezent. Chiar daca poate fi dureros uneori, nu toate relatiile cu oamenii din viata noastra trebuie sa dureze pentru totdeauna.

Prietenul pentru totdeauna

Un prieten pentru totdeauna este cineva despre care stii ca va fi in preajma pentru totdeauna. Este o legatura emotionala stransa si asumata de ambele parti. Ati fost unul in viata celuilalt de ceva vreme si, prin toate suisurile si coborasurile, v-ati asumat efortul de a lucra la relatia voastra pentru a mentine legatura puternica. Chiar si atunci cand aveti pareri diferite sau va contraziceti, nu exista nicio indoiala in mintea ta nu veti trece si peste asta.Prietenia voastra nu este perfecta – este reala.

Pastreaza sau fugi: Evident ca acest prieten iti va oferi incredere si te va invalui cu stari de bine si confort. Faptul ca esti convins ca el va fi tot timpul acolo nu este un motiv pentru a neglija relatia si pentru a nu lucra constant la intretinerea si imbunatatirea ei. Prietenia este de fapt constructia a 2 persoane care lupta pentru acelasi scop – scopul de a dezvolta o relatie sanatoasa bazata pe incredere. Incearca sa nu ii iei de buni pe cei care sunt acolo sa ramana.

Desigur,  o etichetare subiectiva a prietenilor din viata noastra nu ne va ajuta. Multi dintre oamenii din jurul nostru vor indeplini criterii din mai multe categorii, dar daca privim lucrurile cu obiectivitate putem identifica usor tipologiile prezentate mai sus.

Suntem curiosi sa aflam si parerile tale. Tu ce fel de prieteni ai in preajma si ce alte categorii crezi ca putem adauga? Asteptam sugestiile tale in comentarii.

Daca iti plac articolele noastre ne poti urmari pe platformele noastre de social media, Facebook si Instagram, unde adaugam zilnic continut din domeniul psihologiei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top