Cuprins
Despre terapia de grup
Încă de la începuturi, omul s-a născut ca făcând parte dintr-un grup. Primul grup din care facem parte este familia, fie că vorbim de rude de sânge sau de persoane care își aduc aportul la creșterea noastră. Astfel învățăm să relaționăm, să comunicăm, urmând ca pe tot parcursul vieții să facem parte din grupuri, de la scoală, până la locul de muncă și familia pe care ne-o formăm ulterior.
Foarte multe cazuri de depresie și anxietate apar în ultima vreme pentru că oamenii s-au deconectat de partea socială a vieții lor, de familie, de prieteni și de oameni în general, mai ales în urma situației pandemice.
Foarte multe persoane se prezintă la terapie ca având probleme în relații. Chiar și în cazul celor care se prezintă cu alte situații, apar pe parcurs nemulțumiri și nevoi neîndeplinite ce au legătură cu relațiile. Fie că vorbim de relații romantice, de familie, colegiale sau de prietenie, toate ajung să scoată la iveală de fapt propria noastră relație cu noi înșine și neajunsurile acesteia.
Terapia de grup
Cu siguranță terapia este de mare ajutor, însă un mai mare ajutor l-ar avea terapia de grup. Terapia în sine este de multe ori un subiect tabu și oamenilor le este greu să apeleze la un psihoterapeut pentru că acest lucru presupune expunere în fața acestuia. Temerea principală în psihoterapia de grup este că persoana se expune nu doar în fața terapeutului, ci și în fața celorlalți participanți la grup. Iese din vedere însă un aspect foarte important, cel pe care l-am menționat și la început, acela că oamenii au trăit și trăiesc în comunități. Oamenii obișnuiau să își găsească ajutorul în cadrul comunităților din care făceau parte și să ofere ajutor celor care aveau nevoie de el. Acest lucru era o normalitate, însă cu timpul, oamenii s-au închis tot mai mult în ei și în viețile lor, au considerat tot mai mult că e în regulă să se descurce singuri, că nu au nevoie de alte persoane și că expunerea problemelor în fața celorlalți reprezintă un semn de slăbiciune.
Când poți apela la terapia de grup?
La terapia de grup poți apela oricând, fie că ai o problemă specifică și te adresezi unui grup cu o anumită tematică, unui grup de suport sau fie că vrei să participi la ședințe de grup pentru dezvoltare personală, beneficiile sunt foarte mari și le poți vedea într-un timp mai scurt decât în cazul terapiei unu la unu. Durata acestui tip de terapie este determinată pe un anume interval de timp și costurile sunt mai mici decât în cazul terapiei individuale.
Beneficiile terapiei de grup
1. Apartenența
Pilonul acestei forme de terapie este faptul că participanții simt că aparțin unui grup. De multe ori ne este greu să găsim un grup căruia să simțim că aparținem. Astfel, în cadrul terapiei de grup, găsim oameni care ne împărtășesc dorința de schimbare, de redescoperire și de acceptare, procesul terapeutic devenind mai ușor.
2. Validare
De multe ori avem impresia că suntem singurii care se confruntă cu o anumită problemă și ne simțim neadecvați din cauza aceasta. În grup putem vedea că mai sunt oameni care trec prin situații similare, descoperim oameni ca și noi, care se confruntă cu anumite probleme cărora le e greu uneori să le facă față și cărora le e greu să îți găsească resursele și să le folosească. Apare astfel normalizarea, care ajută la dispariția sentimentului de neadecvare, a celui de izolare, la validarea experiențelor fiecăruia și la creșterea stimei de sine.
3. Spațiul sigur
Spațiul în care ne punem pe tapet problemele este deosebit de important. Acesta trebuie să fie unul sigur, lipsit de judecăți, în care să ne simțim liberi să ne exprimăm. Psihoterapeutul are un rol primordial în crearea unui spațiu securizat pentru toți participanți, în care aceștia să se bucure de confidențialitate și înțelegere.
4. Diversitatea
Chiar dacă pot apărea situații similare, fiecare om este diferit și astfel fiecare situație în sine are particularitățile ei. Diversitatea ne ajută să înțelegem situații și din alte perspective, să vedem evoluția fiecărui participant și să avem speranța că și noi putem aduce o schimbare în viețile noastre.
5. Îmbunătățirea aptitudinilor sociale
Cel mai bine învățăm să ne purtăm printre oameni, interacționând cu ei și formându-ne propriul mod de a avea interacțiuni sănătoase și mulțumitoare. Grupurile de terapie se bazează pe niște reguli stabilite de comun acord de la început, astfel interacțiunea între membrii este mai facilă, sinceră și bazată pe feedback constructiv.
6. Învățarea interpersonală
În cadrul terapiei de grup avem ocazia să descoperim diverse moduri de raportare la alți oameni, conștientizăm așteptările pe care le avem noi de la alte persoane și ele de la noi, învățând astfel să relaționăm sănătos și echilibrat, bazându-ne pe realitate și nu pe propriile credințe care sunt de multe ori iraționale și nerealiste. Este astfel și o bună metodă de a ne descoperi și reformula aceste credințe iraționale, cu unele raționale.
7. Descărcarea
Descărcarea mai este denumită și catharsis. Imaginați-vă un dulap plin, în care nu mai e loc de nicio haină. Ba mai mult, în momentul în care deschideți puțin ușa, hainele încep să cadă pe voi. Așa se întâmplă și cu emoțiile și gândurile noastre. Atunci când ele nu sunt exprimate în niciun fel, se adună până când refulează în moduri neproductive și nesănătoase. Grupul este ocazia perfectă de a ne exprima trăirile și de a primi totodată conținere și înțelegere.
8. Schimbul de informații
Oamenii învață cel mai bine de la alți oameni. Uităm cât de important este să îi ascultă pe ceilalți și să punem întrebări. Avem astfel ocazia de a afla informații noi, modalități de depăși anumite piedici, atât de la participanți, prin experiența lor personală, cât și de la psihoterapeut, care poate oferi doza de psihoeducație de care avem nevoie cu toții.
Atunci când ne axăm doar pe propria persoană ne închidem orizontul, ne lăsăm pradă propriilor gânduri și ne cufundăm în ele, iar de cele mai multe ori, închisoarea cea mai periculoasă este chiar mintea noastră. Ne putem elibera fiind atenți și la cei din jurul nostru, pentru că doar atunci putem vedea pădurea și nu doar de copacii.
9. Empatia
Empatia joacă un rol esențial în viețile noastre și de cele mai multe ori simțim că ne lipsește. Nu doar că avem nevoie să o simțim din partea celorlalți, dar este util să știm să o și oferim. În cadrul grupului putem simți doza de empatie de care avem nevoie, dar ne putem dezvolta și abilități de a o oferi într-un mod sănătos, fără să ajungem să preluăm toate problemele celor din jurul nostru.
10. Înțelegerea propriei persoane
Scopul final al terapiei de orice fel este acela de a ne înțelege pe noi înșine și de a ne iubi și aprecia atât calitățile cât și defectele. De ce ne ajută terapia de grup să ajungem să facem acest lucru mai repede? Pentru că apartenența la grup stimulează creșterea stimei de sine prin aspectele enumerate în beneficiile de mai sus, toate coroborate facilitând și făcând mai rapid procesul terapeutic, care în cadrul terapiei individuale este mai lent.
Avem nevoie unii de alții!
Oamenii au nevoie de alți oameni. Cu toții avem nevoie să vorbim cu alți oameni, să fim ascultați și să se simțim validați. Participarea la terapia de grup și la grupurile de dezvoltare personală sunt o manieră în care ne putem cunoaște mai bine pe noi înșine, în care putem relaționa mai bine cu ceilalți, ne putem redescoperii resursele și ne putem îmbunătății calitatea vieții, chiar mai rapid decât în cadrul terapiilor individuale.
Exprimarea emoțiilor este un act de curaj, așa că vă aștept cu drag la grupuri, să vedeți și să simțiți beneficiile!