Cuprins
Dezvoltarea personala, un concept despre care vorbesc din ce in ce mai multi oameni. Mai mult, el s-a extins si asupra copiilor care sunt dusi de parinti la diverse cursuri care sa ii ajute sa sa se orienteze spre ceea ce vor sa faca atunci cand vor creste.
Dezvoltarea personala la copii poate incepe de la varste fragede, insa nu mai devreme de momentul in care acestia sunt pregatiti emotional pentru cursuri, ateliere sau activitati in afara gradinitei sau a scolii. In acest sens, o discutie cu un psiholog poate ajuta foarte mult, mai ales atunci cand doresti ca fiul sau fiica ta sa creasca intr-un mod sanatos si armonios.
Din acest articol poti afla despre cum iti poti indruma copilul spre o viata sanatoasa de la inceput si cum dezvoltarea personala poate contribui la acest scop.
1. Dezvoltarea personala a copiilor – cum incepe
Dezvoltarea personala pentru copii poate incepe de la varste destul de fragede, pecum momentul in care incep gradinita. Acolo vor fi integrati in tot felul de activitati menite sa le descopere afinitatile, creativitatea, resursele interioare cu ajutorul carora pot gasi rezolvari problemelor, dar si sa aiba deprinderi sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata.
Inceperea gradinitei, insa, poate fi si un moment in care copilul poate incepe sa aiba diferite ticuri nervoase sau sa adopte comportamente mai putin benefice, putand deveni agresiv cu alti colegi sau acasa, cu parintii. Cum dezvoltarea personala trebuie sa fie in primul rand sanatoasa, o intalnire cu un psiholog pentru o evaluare poate fi o solutie care sa duca spre ceea ce orice parinte isi doreste: un start corect in viata.
Chiar daca exista foarte multe filmulete de dezvoltare personala pentru copii, este recomandat ca acestea sa fie puse in practica in mod corect, iar un specialist iti poate oferi indrumare in acest sens. De exemplu, ludoterapia este o activitate care se poate desfasura intr-un cabinet de psihologie, ajutand la exprimarea si intelegerea emotiilor.
Pe langa filmulete, activitatile, cursurile si jocurile pentru copii pot si ele sa ajute la o dezvoltare sanatoasa.
2. Activitati de dezvoltare personala pentru copii
Exista diverse activitati care pot fi intreprinse de copii pentru a avea o dezvoltare sanatoasa, dar care poate fi benefica si in relatia cu parintii. Daca in cazul celor mici, jocurile atat inauntrul, cat si in afara casei sunt foarte importante, in cazul adolescentilor, acestea devin mai complexe si pot presupune gasirea unor hobby-uri pe care le pot explora.
Atunci cand doresti sfaturi legate de activitati pe care le poti face impreuna cu cel mic pentru a-i insufla un stil de viata sanatos, sfatul unui terapeut specializat in psihologia copilului te poate ajuta, mai ales atunci cand nu doresti sa proiectezi asupra lui anxietatile sau dorintele tale. Astfel, vei putea crea un echilibru intre ceea ce doresti tu, ca parinte, si ceea ce vrea fetita sau baietelul tau.
3. Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Daca esti in cautarea unui curs sau program de dezvoltare personala pentru copii, vei gasi destul de multe, printre acestea cel mai des intalnite fiind:
- cele de comunicare;
- de exprimare a emotiilor;
- de invatare rapida.
Chiar si cursurile clasice, de desen si de limbi straine pot contribui la dezvoltarea personala a copiilor. Acestea pot fi alese in momentul in care exista o inclinatie spre ele, insa la fel de importante sunt si exercitiile.
Poti alege chiar carti de cursuri de dezvoltare personala pentru copii la preturi accesibile din care poti folosi diverse exercitii prin care sa lucrezi chiar tu cu cel mic, insa si aici, indrumarea spre o abordare corecta poate fi facuta cu ajutorul unui specialist.
4. Jocuri de dezvoltare personala pentru copii
Jocurile de dezvoltare personala pentru copii sunt preferate de cei mici, deoarece in acest fel veti ,,vorbi aceeasi limba’’ si veti dezvolta o relatie sanatoasa. Printre acestea:
- jocurile de logica pot fi folosite de la varste mici;
- puzzle-urile vor ajuta la stimularea vizuala;
- cele de creativitate pot ajuta la gasirea de solutii si rezolvare a problemelor antrenand gandirea analitica;
- cele cu probleme de matematica incurajeaza gandirea logica.
De asemenea, exista si povesti de dezvoltare personala pentru copii cu ajutorul carora iti poti indruma puiul sa creasca cu o gandire si principii de viata sanatoase.
In afara acestora, programele special create pentru copii pot fi luate in considerare atunci cand acestia cresc si pot face fata unor provocari mai mari.
Fiecare etapa de crestere este marcata de momente diferite de dezvoltare personala, iar indrumarea unui specialist poate completa felul in care tu te raportezi la schimbarile care au loc la nivel emotional la copilul tau.
Un start sanatos in viata incepe din primii ani, iar dezvoltarea personala a copiilor poate fi avuta in vedere din de la varste fragede. Un psiholog poate ajuta la o mai buna intelegere a felului in care diverse activitati, programe, cursuri sau jocuri pot fi folosite pentru o crestere corecta si echilibrata din punct de vedere emotional.
Sursa foto: Pixabay.com
Jocurile și jucăriile pot stimula dezvoltarea cognitivă a copiilor. Acestea pot încuraja abilități precum gândirea logică, rezolvarea de probleme, planificarea și luarea de decizii.