Cuprins
Te intrebi des „de ce nu pot dorm?” Te-ai saturat sa te trezesti mai obosit decat te-ai culcat? Oricate variante ai incercat pur si simplu nu te ia somnul si asta te face sa te ingrijorezi si mai tare.
Daca de o perioada lunga de timp te confrunti cu probleme atunci cand e timpul sa adormi, sansele sunt ca problema sa vina din ceva ce nu faci deloc sau din ceva ce faci prea mult. Vom investiga mai jos cateva dintre motivele care stau la baza unui somn deficitar.
Semne ca organismul tau are nevoie de mai mult somn
- Dificultati in a te concentra
- Stari de somnolenta pe parcursul zilei
- Iritabilitate
- Nivel scazut de energie
- Schimbari frecvente de stare
- Dificultatea de a-ti aminti lucruri
- Iti este greu sa iei decizii
De ce nu pot sa dorm?
Sunt multi factori care pot influenta calitatea somnului: stilul de viata, lipsa unor comportamente sanatoase cu privire la somn, stresul sau in unele cazuri unele probleme de sanatate pot interfera cu calitatea somnului.
Dar sa luam pe rand cateva dintre obisnuintele carora poate nu le dam mare importanta dar care ne influenteaza somnul:
Consumul de alcool sau mancare inainte de culcare
Este posibil ca un singur pahar de vin sau o masa usoara sa nu va puna mari probleme cu privire la somn dar daca ai obiceiul sa bei sau sa mananci mai mult inainte de a adormi, sansele sunt mari ca somnul tau sa nu fie unul de calitate. Efectul initial al alcoolului este de a te relaxa, dar consumat in cantitati mai mari, acesta iti poate afecta ciclul de somn, fortandu-te sa te trezesti buimac, fara sentimentul satisfacator al unei bune odihne.
Comportamente nesanatoase cu privire la somn
- Te implici in activitati dinamice sau de actiune pana tarziu in noapte
- Te uiti la TV din pat
- Te joci pe telefon in pat sau petreci timp pe retelele sociale
- Nu ai un program de somn. Nu ti-ai stabilit inca o ora maxima la care sa fii in pat.
Din fericire, aceste probleme pot fi remediate prin modificari relativ mici cu privire la obiceiurile tale de noapte.
Imparti patul cu altcineva
Sa imparti patul cu altcineva, fie ca vorbim de partener sau de animalul de companie, iti poate afecta calitatea somnului – in special daca partenerul tau sforaie, te ingramadeste intr-un colt al patului sau iti ia toata patura. Interferente cu somnul pot da si preferintele diferite vis a vis de cum sa fie camera in care dormiti – aici ne referim la temperatura, nivel de lumina sau nivelul de zgomot din camera.
Mediul din dormitor
Majoritatea expertilor in somn recomanda sa iti pastrezi dormitorul la o temperatura moderata de 19 pana la 22 grade noaptea, dar multor oameni le place sa reduca costurile cu energia coborand termostatul in zona de ingheț in timpul iernii sau din contra ridicand temperatura la nivelul celei de pe plajele din Grecia vara.
Cu toate acestea, ambele extreme iti afecteaza incercarea de a te imprieteni cu mos Ene. Corpul tau are nevoie sa se raceasca usor noaptea pentru un somn cat mai revigorant, ceea ce este imposibil intr-un dormitor prea incalzit. O camera prea rece, pe de alta parte, te va trezi.
Cafeaua
Stii ca o ceasca de cafea inainte de culcare este o idee proasta, mai ales in conditiile in care cafeina isi face efectul pe o perioada lunga de la consum. De aceea, o ceasca de cafea dupa-amiaza tarziu iti poate perturba somnul mai tarziu in acea noapte. Daca te confrunti cu probleme referitoare la somn, incearca sa consumi cafea doar in prima parte a zilei.
Stresul
Probabil cel mai frecvent motiv non-medical al insomniei pe termen scurt este o minte plina de griji sau stres. In timpul zilei, activitatile vietii tind sa iti distraga atentia, dar odata ce te asezi in pat, mintea este libera sa hoinareasca. Pentru majoritatea oamenilor, mintea lor alege sa se concentreze nu asupra aspectelor bune ale vieții lor, ci mai degraba asupra celor negative.
Exercitiile fizice
O plimbare obișnuita in jurul blocului cu cainele tau seara tarziu este buna, insa un antrenament cardio care sa accelereze bataile inimii si sa te faca sa transpiri cu cateva ore inainte de culcare este prea mult.
Temperatura corpului și ritmul cardiac scad in mod natural pe masura ce adormi. Exercițiile fizice ridica aceste doua functii ale corpului si stimuleaza intregul sistem nervos, facandu-l greu de gestionat.
Efectele pe termen lung ale lipsei de somn
- Anxietate
- Bipolaritate
- Boli cardiovasculare
- Depresie
- Dezechilibru hormonal
- Obezitate
- Slabirea sistemului imunitar
Cum sa dorm mai bine?
- Limiteaza consumul de alcool, mai ales seara
- Cumpara pentru animalul tau de companie un pat al lui in care sa se odihneasca
- Fa un plan impreuna cu partenerul tau – folositi doua pilote, puneti o “piedica” pentru a-l impiedica sa cucereasca si partea ta de pat etc
- Reglati termostatul pentru a va asigura ca va bucurati impreuna de un somn linistitor
- Incearca sa nu te mai atingi de aparate tehnologice cu cel putin o ora inainte de ora de culcare. Citeste in schimb o carte sau relaxeaza-te facand exercitii de respiratie
- Trageti draperiile si inchideti usa dormitorului inainte de a merge la culcare
- Desi efectele cofeinei asupra ta depind de toleranta, doza si varsta ta, cel mai bine este sa mentii consumul sub 400 mg pe zi si sa stai departe de cafea dupa ora pranzului.
- Daca te confrunți cu stres, incearca o practica zilnica de meditatie. Nu trebuie sa fii un yoghin expert sau sa petreci ore intregi stand pe o saltea. Chiar și 10 minute pe zi sunt benefice.
- Programeaza-ti antrenamentul la sala de dimineata sau in jurul pranzului. Incearca sa nu lasi aceasta activitate ca ultima ta activitate din zi.
Daca starea ta persista si dupa ce ti-ai stabilit un ritual sanatos cu privire la somn, poti lua in considerare cateva sedinte cu un psihoterapeut. Impreuna veti explora motivele care te impiedica sa adormi si veti gasi solutii care sa ti se potriveasca tie si stilului tau de viata.
Daca iti plac articolele noastre te invitam sa ne urmaresti pe retelele sociale, Facebook si Instagram, unde postam aproape zilnic informatii din domeniul psihologiei.