Tulburarea de personalitate antisociala – ce este, cauze, tratament si mod de recunoastere

Tulburare de personalitate antisociala - ce este, cauze, tratament si mod de recunoastere

Sanatatea psihica este extrem de importanta pentru orice persoana si trebuie mentinuta la un nivel bun, pentru a nu exista dezechilibre. Exista o multime de factori care pot influenta starea mintala, iar acestia pot fi genetici sau nu. Stresul, intamplarile nefericite din viata, esecurile, neputinta si traumele din copilarie sunt doar cateva aspecte care pot declansa anumite tulburari. Totusi, in ceea ce priveste personalitatea antisociala, lucrurile sunt putin mai complicate.

1. Tulburarea de personalitate antisociala – ce este?

Exista zece tulburari de personalitate clasificate in trei clustere, adica grupe, iar cea antisociala se afla in categoria B, care defineste persoanele dramatice, imprevizibile si extrem de emotionale. Acest tipar de comportament maladaptiv este numit si psihopatie, tulburare de personalitate disociala sau sociopatie.

Ce este psihopatia?

Mult mai frecventa la barbati decat la femei, reprezinta o conditie cronica, destul de greu de tratat. Doar prin psihoterapie se poate ajunge la rezultate in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor. Psihopatia se poate recunoaste destul de usor la persoanele care se raporteaza intr-un mod nepotrivit fata de cei din jur, prin desconsiderarea si incalcarea drepturilor umane. Aceasta tulburare se poate observa inca din copilarie si poate continua in viata de adult, daca nu este tinuta sub control.

Persoanele care prezinta acest tip de psihopatie au, de obicei, o moralitate indoielnica cu privire la modul in care ar trebui sa se raporteze la cei din jur si obisnuiesc sa incalce reguli, legile, securitatea oamenilor sau cea a bunurilor proprii, afisand un astfel de comportament fara a avea regrete sau sentimentul responsabilitatii. De asemenea, isi pierd repede controlul emotiilor si sunt extrem de impulsive daca nu obtin ceea ce isi doresc.

2. Psihopatia – cauze, simptome si manifestare

Exista o multime de factori care pot influenta dezvoltarea unui comportament antisocial, iar majoritatea sunt ereditari si de mediu.

2.1 Cauzele psihopatiei

 • parinti antisociali, abuzivi, alcoolici sau consumatori de droguri
 • certuri familiale constante
 • mediu familial toxic
 • absenta supravegherii minorilor
 • lipsa unui model in viata cu un comportament social sanatos
 • absenta unei discipline clare

Iata un exemplu pentru a intelege mai bine cum un astfel de comportament antisocial poate sa se dezvolte din cauza factorilor de mediu: Un minor din centrele de plasament poate ajunge sa aiba un comportament delicvent din cauza lipsei de educatie si a conjuncturilor. Refuzul adoptiei sau imposibilitatea de a trai intr-o familie stabila il poate impinge la gesturi precum furturi si falsuri, inca de la o varsta frageda. De asemenea, odata ajuns la maturitate nu isi poate gasi un loc de munca si nu poate sa termine scoala, lucruri ce ii influenteaza modul de gandire si instinctul de supravietuire intr-un mod negativ.

2.2 Simptomele psihopatiei

Persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare au cateva caracteristici comune:

 • talharia
 • minciuna
 • inadaptabilitatea de a mentine relatii de prietenie, cuplu sau a unui loc de munca
 • agresivitatea fata de animale si oameni
 • inselatoria
 • anxietatea si depresia
 • impulsivitatea
 • dificultate in relatia cu legea
 • pornirea de a incalca drepturile de orice natura a celorlalte persoane
 • ignorarea unei nevoi de siguranta proprii
 • lipsa remuscarilor sau a regretului
 • intoleranta la plictiseala
 • prezenta unui farmec aparent

3. Tratamentul pentru tulburarea de personalitate antisociala

Simptomele se pot observa inca din copilarie, prin tendinta minorului de a fi violent fata de oameni si de animale, dorinta de a incalca regulile constant si mai ales, minciuna si furt, insa un diagnostic foarte concis nu se poate stabili pana la varsta maturitatii.

O foarte buna metoda pentru a diminua tulburarea de personalitate antisociala a unui adult este psihoterapia individuala. Aceasta favorizeaza cunoasterea de sine si il poate ajuta pe pacient sa isi dezvolte cat mai mult abilitatile de relationare interpersonala, in primul rand, prin relatia cu terapeutul. Totusi, din cauza faptului ca o persoana care prezinta tulburari de acest fel tinde sa aiba un comportament furios si este instabil emotional, de cele mai multe ori, se recomanda terapia de grup.

In situatiile mai grave, poate fi nevoie de spitalizare intr-o comunitate terapeutica si tratament medicamentos format din antipsihotice atipice, inhibatori de recaptare a serotoninei sau stabilizatori ai dispozitiei. Psihopatia nu se vindeca, dar cu psihoterapie si cu tratament, in anumite cazuri, poate fi tinuta sub control si se poate crea un echilibru.

Asadar, fie ca te pasioneaza subiectul sau ai in familie sau in cercul de prieteni o persoana cu tulburari de personalitate antisociale, trebuie sa inveti cum sa comunici intr-un mod clar si nonpunitiv, respectand cateva reguli in ceea ce priveste interactiunea sociala.

Sursa foto: pixabay.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top