Somatizarea – o problema la granita dintre fizic si psihic

Somatizarea - o problema la granita dintre fizic si psihic

Componenta fizica si cea psihica sunt strans legate, astfel ca dificultatile pe unul dintre planuri pot aduce neajunsuri si in celalalt, atunci cand apare somatizarea. Aceasta este o problema mai frecventa decat s-ar putea crede. Pentru ca este trecuta cu vederea de multe persoane, se incearca tratarea problemelor fizice care apar, apeland la medici de diferite specialitati, in functie de partile corpului afectate.

De fapt, multe dintre semnalele pe care le transmite corpul, pentru a te atentiona ca ceva nu este in regula, ar trebui rezolvate prin psihoterapie, pentru ca isi au originea la nivelul psihicului si pot sa afecteze semnificativ relatiile familiale, sociale si profesionale.

In cele ce urmeaza, poti afla mai multe despre tulburarile de somatizare, care pot afecta mai ales persoanele in varsta de pana la 30 de ani, si despre ce sa faci pentru ameliorarea acestora.

1. Ce este somatizarea si in ce constau tulburarile legate de aceasta?

In cateva cuvinte, somatizarea se poate caracteriza drept o modalitate a organismului de a se proteja impotriva suferintelor psihice, care ajung sa se manifeste sub forma de inconveniente fizice. Tulburarile somatoforme au un caracter cronic, astfel ca ele pot fi tratate doar prin intermediul psihoterapiei si a medicamentelor antidepresive.

Conform clasificarii internationale a bolilor (CIM-10), aceste tulburari sunt „caracterizate de simptome fizice, pentru tratarea carora pacientii apeleaza la investigatii medicale si care persista, in ciuda rezultatelor negative repetate”. Multe persoane care nu gasesc cauza problemelor de sanatate pe care le intampina, apeland la consulturi medicale de specialitate, ezita de multe ori sa ia in considerare ca acestea ar putea fi de natura psihica, chiar daca sunt constiente ca manifesta unele simptome de anxietate sau depresie.

Amploarea somatizarii este subevaluata la nivel mondial. Se estimeaza ca 25% din pacientii de la specializarea medicina generala se confrunta cu o astfel de problema. 75% dintre simptome dispar dupa consult, insa restul devin cronice.

Cele mai expuse categorii de persoane sunt femeile si populatiile vulnerabile. Exista si factori care favorizeaza instalarea somatizarii, printre care:

  • abuzul sexual suferit in copilarie;
  • cazurile de somatizare printre parinti, care pot duce la o exprimare diminuata a emotiilor;
  • expunerea, in copilarie, la deces, divort si boli grave ale persoanelor apropiate;
  • depresia, anxietatea si tulburarile afective;
  • tulburari de personalitate (histrionica, antisociala, obsesiv-compulsiva, narcisica, dependenta, evitanta).

Simptome ale somatizarii

Tulburarile de somatizare se manifesta prin simptome fizice multiple, recurente si variabile, care afecteaza cel mai adesea pielea si sistemul digestiv. Printre semnele pe care trebuie sa le iei in seama, se numara, de asemenea:

  • durerea de stomac;
  • durerea de cap;
  • oboseala;
  • greata;
  • durerea cronica;
  • menstruatia dureroasa;
  • disconfortul in timpul actului sexual
  • dificultati la respiratie

Alte simptome ale acestei afectiuni sunt de natura neurologica:

  • slabiciune sau paralizie;
  • stari de ameteala sau lesin;
  • miscari anormale (pot sa semene cu convulsiile epileptice);
  • dificultati de vorbire;
  • amorteala si furnicaturi;
  • pierderi de memorie.

Durerea, indiferent de partea corpului care este afectata, se caracterizeaza prin persistenta si intensitatea accentuata, aparand mai ales cand sunt prezente dificultatile emotionale si psihosociale.

Uneori, somatizarea poate sa accentueze disconfortul provocat de alte probleme medicale preexistente, in loc sa creeze ea insasi noi neajunsuri. De exemplu, daca suferi deja de migrena, tulburarile de somatizare pot sa faca durerile sa fie mai intense sau mai frecvente.

In alte cazuri, apare somatizarea bolilor, in cadrul careia simptomele apar din cauza stresului pe care il cauzeaza confruntarea cu aceste afectiuni medicale.

2. Care este tratamentul pentru tulburarile de somatizare?

Tulburarile somatoforme cronice pot fi controlate cu ajutorul antidepresivelor, insa aceasta nu este cea mai indicata solutie. Ameliorarea simptomelor se petrece cu succes doar atunci cand persoana in cauza este constienta de natura dificultatilor pe care le intampina, ceea ce nu se intampla atat de usor in cazul tratamentelor cu pastile.

Pentru a primi ajutorul de care ai nevoie, este important, de aceea, sa apelezi la servicii de psihoterapie individuala. Astfel, ai la dispozitie indrumarea necesara pentru a trece peste problemele de natura emotionala, care te afecteaza pe tine sau pe cei din jur. In cadrul sedintelor de terapie, reusesti sa te cunosti pe tine insuti in profunzime si sa descoperi cauzele care au condus la somatizare.

Daca simptomele acestei afectiuni influenteaza si modul in care interactionezi cu cei apropiati, poti apela la terapia de familie. In caz ca cel mic prezinta simptome ingrijoratoare, carora nu le-ai putut gasi explicatia in urma vizitelor la medic, este indicata psihoterapia pentru copii.

Latura fizica este strans legata de cea psihica, de aceea o problema de natura emotionala se poate manifesta, uneori, prin simptome la nivel fizic. Daca nu ai putut gasi o solutie pentru dificultatile cu care te confrunti, ar putea fi util sa apelezi la consiliere psihologica, pentru a descoperi daca, de fapt, este vorba despre somatizare.

Sursa foto: Pixabay.com.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top