Cuprins
Te-ai intrebat vreodata „ce inseamna sa fii ipohondru?” Ei bine, persoanele care au tendinta de a-si exagera simptomele si de a le interpreta intr-un mod mult mai grav decat sunt in realitate pot suferi de anxietate de sanatate. Aceasta este o tulburare destul de serioasa, care ramane deseori netratata, pentru ca pacientul nu stie ca o are. De asemenea, persoanele care se confrunta cu teama nejustificata de boala tind sa schimbe medicii foarte des, neavand niciodata un diagnostic foarte clar din aceasta cauza.
Din pacate, majoritatea oamenilor care au un nivel ridicat de anxietate ajung sa viziteze un cabinet de psihiatrie destul de tarziu, dupa ce au epuizat o mare parte din resursele financiare pentru analize si vizite la medici specialisti.
1. Ipohondria – ce este?
Ipohondria este o tulburare de anxietate puternica si reprezinta o teama nerealista si nemotivata a unei persoane cu privire la starea de sanatate pe care o prezinta. Aceasta afectiune este prezenta la oamenii care se ingrijoreaza constant de faptul ca se pot imbolnavi. Cei care sufera de tulburare de anxietate nu isi pot controla emotiile si nici cum se simt, temerile lor fiind extrem de reale pentru ei. Chiar si in ciuda unor rezultate medicale bune, care nu reprezinta motive de ingrijorare, persoanele ipohondre sunt in continuare preocupate de ideea ca este ceva in neregula cu ele. Toate aceste ingrijorari afecteaza legaturile cu familia, cele de cuplu, cariera si viata sociala in general.
Peste 1% din populatia globului sufera de hipocondrie, iar aproximativ doi din trei pacienti au si o tulburare psihica coexistenta cu aceasta, cum ar fi: tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de panica sau depresia majora. Desi anxietatea de sanatate nu este o afectiune care se manifesta pe o perioada foarte lunga de timp, ea nu trebuie sa fie lasata sa intervina in viata de zi cu zi. Persoana afectata isi poate pierde relatiile de orice fel, ca urmare a ingrijorarilor exagerate constante. Atat terapia, cat si informarea despre ipohondrie pot ajuta la diminuarea grijilor, dar este putin probabil sa dea randament fara indrumarea unui specialist.
Tulburarea de anxietate este rara si afecteaza destul de putini oameni. Aceasta apare de obicei odata cu maturitatea, dar poate afecta toate varstele si sexele. Este foarte important sa faci distinctia intre o persoana ipohondra si una cu un simptom somatic. In timp ce prima isi face griji cu privire la boli pe care nu le are, cea din urma prezinta cu adevarat simptome fizice, dar testele medicale nu pot identifica ce le cauzeaza.
1.1. Cauzele ipohondriei
Nu se cunosc in totalitate cauzele care duc la aceasta tulburare anxioasa, dar predispozitia este mult mai mare daca exista un istoric familial de:
- abuz si traume fizice sau psihice;
- neglijare;
- relatii familiale defectuoase – fobia de boala poate lua nastere inca din copilarie, cand cei mici imita tot ce observa in jur la parinti sau cei apropiati;
- stres extrem – schimbarile majore din viata unei persoane care provoaca stres pot amplifica simptomele;
- existenta unei boli grave in copilarie;
- depresie;
- anxietate.
Chiar daca nu exista o cauza clara cu privire la tulburarea anxioasa, este foarte probabil ca persoanele ce prezinta acesta problema sa aiba in familie un alt membru care este ipohondric. In acelasi timp, nu este exclus ca cel afectat sa aiba o boala psihica, iar ipohondria sa fie un simptom in sine al acesteia.
1.2. Cum se manifesta ipohondria: simptome
Principalul simptom al ipohondriei consta in faptul ca persoana in cauza are ideea constanta ca este grav bolnava, ca urmare a unor senzatii corporale normale, cum ar fi zgomotul facut de stomac sau o eruptie cutanata minora. De asemenea, aceasta se mai poate manifesta prin:
- preocuparea constanta de a avea o boala grava;
- orice simptom minor devine o adevarata problema de sanatate;
- lipsa vizitelor la cabinetul medical, deoarece doctorul si analizele nu prezinta siguranta, sau la polul opus, realizarea frecventa de intalniri medicale;
- verificarea constanta a corpului pentru a gasi semne de boala;
- un nivel ridicat de anxietate cu privire la sanatatea personala;
- evitarea locurilor, oamenilor sau activitatilor din teama de imbolnavire;
- obsesie fata de functiile normale ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac;
- conversatii constante doar despre sanatate si posibile boli;
- cautarea frecventa pe internet a simptomelor;
- verificarea continua a tensiunii arteriale sau a temperaturii corpului;
- schimbarea constanta a medicilor.
De asemenea, un simptom principal al ipohondriei este schimbarea frecventa a bolii specifice de care pacientul crede ca sufera. Exista si cazuri in care pacientii chiar au o boala fizica diagnosticata de medic, iar din cauza acestei tulburari o simt mult mai severa decat este in realitate.
Anxietatea de sanatate are propriile ei simptome fizice, deoarece nivelul de stres si ingrijorare pe care il prezinta o persoana poate provoca ameteli sau dureri de stomac. Daca nu este controlata si tinuta in frau, aceasta afectiune poate prelua in intregime controlul asupra vietii unui pacient, pana in punctul in care frica traita in fiecare moment destabilizeaza atat psihicul, cat si fizicul.
In momentul in care o persoana are anxietate de sanatate, aceasta devine obsedata de ideea ca are o afectiune severa ce ii pune viata in pericol, chiar daca aceasta nu a fost diagnosticata. Tocmai din cauza ca unul sau mai multi medici nu au putut oferi un verdict clar, anxietatea poate deveni semnificativa si persista luni de zile. Aici intervine curiozitatea pacientului pentru gasirea unor raspunsuri la simptomele pe care le resimte. Problema principala este ca acesta cauta solutii in mediul online, iar foarte multe informatii care se regasesc pe diferite site-uri nespecializate sunt eronate si, de cele mai multe ori, extrem de negativiste. Acest lucru nu poate duce decat la cresterea nivelului de stres al pacientului.
Atunci cand este vorba de sanatate si de riscul ca aceasta sa devina precara, orice persoana are o oarecare stare de anxietate, lucru complet normal, insa ipohondrii au tendinta de a exagera fricile, astfel incat acestea devin cu adevarat problematice si consumatoare. De aici pornesc majoritatea complicatiilor legate de job, de relatii interpersonale si de alte aspecte importante ale vietii.
2. Ce inseamna sa fii ipohondru?
O persoana care prezinta tulburari de anxietate se incadreaza, in general, intr-una din aceste categorii:
- ingrijire excesiva – teama de boli poate distruge viata unei persoane, aceasta devenind preocupata doar de rezolvarea problemelor pe care crede ca le are. Petrece foarte mult timp in cabinetele medicale si solicita sfaturi de la cat mai multi specialisti;
- evitarea ingrijirii – la polul opus, aici se poate vorbi despre cei care nu au incredere in sistemul medical, medici sau medicamente, de orice tip ar fi. Astfel, ajung sa caute tratamente online fara sa consulte un specialist in domeniu.
De obicei, persoanele ipohondre au relatii defectuoase si nu isi pot petrece timpul cu familia sau cu un partener de viata, din cauza ingrijorarilor constante. Unii oameni devin sever deprimati, prezinta simptome de depresie si pot recurge chiar la gesturi sinucigase. De asemenea, tulburarea anxioasa poate pune in pericol statutul financiar, deoarece pacientul nu are timp sa isi gaseasca un loc de munca, iar majoritatea banilor pe care ii detine sunt risipiti pe facturi medicale.
Persoanele care sufera de anxietate de sanatate nu isi inventeaza pur si simplu simptomele, ci ele chiar exista. Problema principala consta in faptul ca pacientul acorda o prea mare importanta acestora. De exemplu, ameteala, transpiratia abundenta, intepaturile, palpitatiile, amortelile, furnicaturile sau zgomotele de intestine sunt considerate a fi semnele unei afectiuni. De asemenea, examenele clinice nu sunt linistitoare, decat pentru perioade scurte de timp, iar de cele mai multe ori, pacientii nu au incredere in diagnosticul pus de medici.
Cum sa te comporti cu o persoana ipohondra
Fie ca ai un membru in familie care are anxietate de sanatate sau un prieten apropiat, trebuie sa stii care este cea mai buna cale de abordare in ceea ce priveste discutiile despre problemele lui. Cea mai eficienta metoda de a-l ajuta ar fi sa il determini sa consulte un psihiatru. De asemenea, este important sa intelegi ce simte si ca nu se preface. Sustine-l in demersurile de a-si constientiza problemele si lasa-l sa iti vorbeasca liber despre ce simte.
Este foarte important sa nu il excluzi din viata ta, pentru ca acest lucru va face mai mult rau decat bine. Incearca sa iesiti cat mai mult in societate, sa faceti sport, sa mergeti la film, la teatru, la un spectacol de balet sau la o sedinta de dezvoltare personala. Mintea lui trebuie sa fie ocupata cu lucruri frumoase, care il destreseaza si il fac sa uite de problemele pe care le are.
3. Frica de boala – se poate trata?
Cel mai eficient mod de a trata ipohondria si de a incerca diminuarea efectelor se face cu ajutorul unor sedinte de psihoterapie individuala. Acestea trebuie sa fie realizate dupa ce s-a eliminat posibilitatea oricarui diagnostic, iar analizele si medicii asigura sanatatea organismului.
Un prim pas in tratarea fobiei de boli consta in autoajutorare. Iata ce poti face:
- invata tehnici de relaxare si de gestionare a stresului;
- evita sa cauti in mediul online informatii despre posibilele semnificatii ale simptomelor pe care le prezinti;
- gaseste-ti un hobby sau incearca sa faci voluntariat;
- evita alcoolul si substantele recreative, pentru ca iti pot creste nivelul de anxietate;
- participa la cat mai multe activitati in natura;
- in urma unei evaluari specializate, mergi la sedinte de terapie pentru a intelege ca semnele pe care le experimentezi nu sunt simptome ale unei afectiuni, ci doar senzatii corporale normale;
- stabileste cu medicul un program regulat de intalniri in care sa discuti despre nevoile tale;
- decide o limita realista de realizare a testelor medicale.
Este foarte important ca orice persoana sa practice recunostinta, in special cele ipohondre. Oamenii care sufera de anxietate de sanatate trebuie sa se concentreze pe lucrurile frumoase pe care viata le ofera, precum: oamenii dragi, vacante, prieteni, planuri de viitor etc. Devenind constienti de toate acestea, nivelul de stres scade drastic si creierul nu se mai gandeste la aspecte negative.
Psihoterapia individuala pune accentul pe cunoasterea de sine si imbogateste viata clientului, oferindu-i o mai buna constientizare a convingerilor false. Astfel, pacientului i se ofera solutii viabile pentru a putea iesi din impasul psihologic in care se afla. Persoanele ipohondre trebuie sa identifice cu ajutorul specialistilor ce anume le declanseaza comportamentul anxios si sa dezvolte abilitati de coping pentru gestionarea crizelor de ipohondrie.
De asemenea, psihoterapia te mai poate ajuta in:
- cresterea stimei de sine;
- tratarea anxietatii, a atacurilor de panica si a fobiilor;
- gestionarea comportamentelor auto-vatamatoare;
- deprinderea unor abilitati pentru a trece mai usor peste schimbarile din viata, indiferent de tipul acestora (divort, deces al unei persoane apropiate etc.);
- dezvoltarea tehnicilor de relaxare;
- mentinerea unui nivel normal de stres;
- cresterea asertivitatii;
- metode de prevenire si de trecere mai rapida peste tristete sau depresie;
Hipnoterapia este o alta forma de tratament extrem de eficienta in cazul anxietatii de sanatate. In sine, hipnoza nu este curativa, insa stimuleaza modificari afective, cognitive si comportamentale. Astfel, creierul clientului invata sa faca noi asocieri si devine mai maleabil cu privire la posibilele schimbari de gandire.
Cu ajutorul tehnicilor si metodelor specifice unui centru de psihologie si psihoterapie, pacientul isi poate descoperi sursa de suferinta. Constientizarea radacinilor problemei este primul pas catre o viata echilibrata si o stare de bine, deoarece, de aici, se poate reconstrui parcursul psihic al unui client. In stadii extrem de avansate se pot prescrie pentru tratare anumite medicamente antidepresive, insa acestea trebuie sa fie luate sub stricta supraveghere a specialistului.
Asadar, indiferent daca suspectezi ca suferi de ipohondrie sau cunosti pe cineva cu tulburare anxioasa, citeste cu atentie informatiile de mai sus si incearca sa intelegi procesul de gandire al acestor persoane. De asemenea, in cazul in care un membru al familiei tale se confrunta cu stari de ipohondrie, ii poti recomanda cateva dintre sfaturile de mai sus!
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.