Cuprins
„Timpul are o capacitate formidabila de a ne arata ce conteaza cu adevarat.”
De ce sunt tot timpul in intarziere?
- Evenimentul nu este prioritar pentru mine, nu mi-am propus sa ajung neaparat la timp
- Evenimentul imi provoaca un disconfort si prefer sa il evit cat mai mult
- Evenimentul imi provoaca frica sau emotii puternice (ex esti emotionat inaintea unui examen si simti frica gandindu-te ca nu te vei descurca bine)
Dar in afara de evenimentele prezentate mai sus exista oameni care intarzie cronic la orice sau aproape orice intalnire din viata lor cotidiana. Intarziatii cronic exista si pot fi extrem de deranjanti uneori. Sa intarzii intr-o anumita situatie provocata de un anumit context este acceptabil social si complet normal. Sa intarzii in schimb aproape zilnic la job sau la intalnirile cu prietenii poate fi interpretat ca o lipsa de respect fata de activitatea ta profesionala si fata de timpul si disponibilitatea celorlalti.
In grupurile de prieteni “intarziatul” ajunge sa fie protejat de grup si in timp programul grupului se adapteaza la lipsa de punctualitate a intarziatului. Insa asta presupune timp si organizare din partea celorlalti ceea ce iti ofera un statut special pe care nu il meriti neaparat.
Dar sa ne uitam mai atent la motivele pentru care anumite persoane pot intarzia cronic:
- Nu au notiunea timpului
- Stresul
- Isi amana constant activitatile pentru a-I ajuta pe ceilalti
- Comportament dobandit in copilarie
- Ai o atitudinea prea pozitiva cu privire la distante si timpul pe care il presupun
- Iti place sa fii special si sa te lasi asteptat
- Depresie/anxietate/trauma
Nu au notiunea timpului
Sunt persoanele care foarte rar se uita la ceas si au tendinta de a se pierde in activitati fara sa isi dea seama de trecerea timpului.
Tips! Seteaza o alarma pentru fiecare activitate pe care o faci. O sa fie greu la inceput dar cu timpul creierul tau va invata sa fie atent la timpul pe care il petreci imersat intr-un proiect.
Stresul
Persoanele stresate cronic se afla tot timpul in tensiune si se confrunta cu o multime de emotii precum:anxietate, neliniste, agitatie, frustrare etc. Cand tot acest cumul de trairi te copleseste poti ajunge sa ratezi intalniri importante sau termene limita in mod constant.
Tips! Incerca un exercitiu de relaxare care crezi ca ti s-ar potrivi mai bine. Poate fi: meditatie, un exercitiu de mindfulness sau pur si simplu invata sa respiri fiind atent la proces. Repeta-l zilnic intr-un cadru linistit. Acesta este doar un punct de plecare, poti incepe sa studiezi subiectul sau poti apela la ajutorul unui specialist.
Isi amana constant activitatile pentru a-i ajuta pe ceilalti
Sunt persoanele care aproape intotdeauna prioritizeaza nevoile altora in defavoarea celor proprii. In acest fel pierd termene limita atat in viata profesionala cat si in cea personala.
Tips! Fa din tine o prioritate. Poti lucra la stima ta de sine si la o mai buna organizare oricand. Daca procesul devine prea dificil poti sa apelezi la un specialist care sa te sustina.
Comportament dobandit in copilarie
Obisnuiai sa iti iei la revedere de la toata familia, si sa le spui unde mergi. Sa spunem ca locuiai cu parintii si 2 bunici. Petreceai timp vorbind cu toata lumea inainte de plecare si s-ar putea sa fie un comportament pe care il repeti chiar si acum, la varsta adulta. Analizeaza cum obisnuiai sa pleci de acasa atunci cand erai mic. Ce comportamente din copilarie regasesti si la varsta adulta cu privire la timp?
Tips! Pentru a intelege de ce ne comportam intr-un fel sau altul, ajuta intotdeauna sa ne uitam in trecut. Experientele si comportamentele vazute la adultii din jurul nostru atunci cand eram mici au fost cele care ne-au influentat. Daca simti ca intampini blocaje in procesul tau poti apela la un specialist.
Ai o atitudine pozitiva cu privire la distante
Tot timpul intarzii pentru ca ti se pare ca locurile in care trebuie sa ajungi sunt mult mai aproape decat sunt de fapt.
Tips! Tine-ti un carnetel in care sa iti notezi cat iti ia drumul pana la job sau pana in locurile pe care le frecventezi zilnic. Noteaza-ti timpul petrecut de acasa pana la job si ia asta in calcul atunci cand te pregatesti sa pleci. Un reminder cu faptul ca drumul este mai lung decat iti imaginezi te va conecta la realitatea distantelor si a timpului.
Iti place sa te simti special si te lasi asteptat
Aproape fiecare dintre noi ne dorim sa fim speciali la un anumit moment in viata noastra. Dar sa iti menti un comportament deranjant doar pentru ca te scoate in evidenta poate semnala deficite de atentie si nevoie de validare din partea celorlalti.
Tips! Lucreaza la tine, descopera-te si in felul acesta dependenta de atentia celorlalti se va diminua. Cand vei intelege ca tu iti poti oferi cea mai de pret validare si atentie nevoia de a o obtine de la altii scade dramatic.
Depresie/anxietate/trauma
Locurile, intalnirile sau persoanele care ne-au provocat o trauma vor fi butoane pentru emotiile noastre. Daca in interiorul tau simti frica fata de: interactiunea cu alti oameni, posibilele tale greseli, felul in care oamenii te-ar putea judeca, esti nemultumit de felul in care arati, esti constant ingrijorat ca vei spune o prostie etc Toate aceste ganduri se transforma intr-un nor negativ care ne acapareaza mintea. Frica este un sentiment incapacitant care ne opreste din actiune.
Tips! Daca te confrunti cu depresie, anxietate sau ai suferit o trauma intra in contact cu un specialist din domeniul psihologiei. Te va ajuta sa intelegi prin ce treci si veti face pasi spre propria ta vindecare. Odata ce sentimentele negative se vor disipa iti va fi mai usor sa te organizezi si sa respecti termene.
„Cel mai des, frica are nevoie de informatie, de claritate si de un pic de control pentru a se diminua.”
Daca articolele noastre ti se par folositoare ne poti urmari pe Facebook si Instagram pentru a fi la curent cu noutatile postate.